Týden v číslech

Ilustrační foto: somkku9, FreeDigitalPhotos.net

Česko rekordně investovalo do vědy a výzkumu, First minute zájezd plánuje koupit až o 40 % Čechů méně. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

274 000 000 000

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Kč činí na konci října schodek státního rozpočtu.  Letošní říjnový výsledek je nejhorší od vzniku ČR. Dosud byl ke konci října nejvyšší schodek v roce 2009, a to 138,1 miliardy korun.

Úterý

111 600 000 000

Kč byly loňské výdaje na vědu a výzkum. Podíl výdajů dosáhl 1,94 procenta hrubého domácího produktu. Česko se tak přiblížilo průměru EU, ale zaostává za Švédskem, Rakouskem, Německem a Dánskem, které ze zemí EU jako jediné dávají na vědu přes tři procenta HDP.

Středa

-37%

Hraboš polní | Foto: Rolf Tischer,  Pixabay,  Pixabay License

Počty přemnožených hrabošů v říjnu klesly. Stále ale výzkumníci zaznamenali 664 aktivních východů z nor na hektar. Hlodavců je stále nejvíce v Ústeckém a Středočeském kraji, nárůst v říjnu zaznamenal Jihočeský kraj.

Čtvrtek

4:1

Sparta vyhrála nad skotským klubem Celtic Glasgow,  foto: ČTK / AP Photo / Andrew Milligan

vyhrála pražská Sparta ve Skotsku nad Celtikem v Evropské lize. Dařilo se i Slavii, která porazila doma Nice 3:2. Pouze Liberec, zdecimovaný koronavirem, prohrál s německým Hoffenheimem 0:5.

Pátek

34 000 000 000

Kč dělá přebytek zahraničního obchodu, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Výsledek kladně ovlivnilo zejména obchodování s auty, především růst jejich vývozu.

Sobota

10%

Ilustrační foto: SplitShire,  Pixabay / CC0

Čechů plánuje aktuálně pořídit zájezd v nabídce first minute, kteří chtějí příští rok strávit dovolenou v zahraničí prostřednictvím cestovních kanceláří. V předchozích letech jich předprodejů využívalo 40 až 50 procent. Vzhledem k nákaze koronaviru a omezení cestování bude letní dovolenou řešit 32 procent Čechů na poslední chvíli a 45 procent lidí vyrazit o prázdninách do zahraničí zatím neplánuje. Vyplývá to z nového průzkumu ERV Evropské pojišťovny.

Neděle

¾

Foto: Pixabay / CC0

rozhlasového vysílání v Česku tvoří hudba. Převažují v něm nahrávky zahraničních interpretů.  Ty se loni podílely na celkovém hudebním vysílání 63 procenty. U hudby vydané před rokem 1980 převažovali čeští a slovenští umělci.