Nezaměstnanost v ČR v únoru zůstala na lednových 4,3 pct

Situaci na českém trhu práce pomáhají stabilizovat vládní podpůrné programy. I když v dalších měsících nezaměstnanost asi poroste, nebude to výrazný skok, protože vláda zřejmě bude trh práce nadále podporovat, mimo jiné kvůli blížícím se podzimním volbám do Poslanecké sněmovny. Navíc proti sobě budou působit dva protichůdné faktory, a to nástup sezonních prací snižující nezaměstnanost a ekonomická omezení kvůli pandemii. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.

Nezaměstnanost v Česku v únoru zůstala na lednových 4,3 procenta. V evidenci úřadů práce bylo 311.463 zájemců o zaměstnání, uvedla dnes na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní nezaměstnanost v ČR tak zůstává na nejnižších číslech v Evropské unii. Podle čtvrtečních údajů Eurostatu Česko přišlo o pozici země s nejnižší nezaměstnaností, v EU ji předstihlo Polsko.

Přetrvává zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky hlavně v technických a dělnických profesích a zvýšil se zájem měst a obcí o lidi na veřejně prospěšné práce.Na jedno volné místo v průměru nyní připadá v Česku jako v lednu 0,9 uchazeče. Mezi regiony jsou však velké rozdíly. Zatímco v okrese Praha-východ je to v průměru 0,1 zájemce, na Karvinsku připadá na jednu pozici téměř 12 uchazečů.