Hamáček: Česko deportace Afghánců nezastaví

Česká republika nezastaví deportace Afghánců. Serveru iDnes.cz to dnes sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Deportace neúspěšných afghánských žadatelů o azyl dočasně kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu pozastavily některé evropské státy včetně Francie nebo Německa. "Česká republika ke všem žádostem o azyl přistupuje individuálně, pečlivě zkoumá důvody pro případné udělení, nebo neudělení. Žádné paušální podmínky dávat nebudeme," napsal Hamáček serveru v reakci na dotaz, zda Česko přistoupí k podobnému kroku jako některé evropské země.

Server uvedl, že podle údajů ministerstva vnitra za prvních šest letošních měsíců požádalo v ČR o mezinárodní ochranu 262 cizinců, nejčastěji Ukrajinci. Od Afghánců úřad registroval pět žádostí. V zařízeních pro zajištění cizinců, ve kterých migranti čekají na rozhodnutí o azylu, předání do jiných členských států EU nebo na vyhoštění, je v současné době podle mluvčí cizinecké policie Renaty Grecmanové 34 občanů Afghánistánu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na sobotu svolal krizový štáb ministerstva, který bude řešit praktické kroky k ochraně zaměstnanců ambasády v afghánském Kábulu a spolupracovníků České republiky. Úřad to dnes uvedl na twitteru. Situace v Afghánistánu se v posledních týdnech radikálně mění. Po stažení koaličních vojsk povstalecké hnutí Tálibán dobylo mnoho správních center a ovládá asi polovinu provinčních metropolí. Západní země proto ze země evakuují své občany a omezují činnost ambasád.