Neformální setkání šéfů diplomacie a obrany zahájí další akce českého předsednictví

První významnou je neformální setkání ministrů obrany. Ministeriáda začne uvítací večeří v pondělí večer na Pražském hradě, hlavní jednací den je naplánován na úterý v Kongresovém centru. Kromě unijních ministrů obrany se akce zúčastní i vrcholní představitelé OSN, NATO a Evropského parlamentu.

Česká republika začala Evropské unii předsedat od začátku července. Během prvního prázdninového měsíce se uskutečnilo v Česku několik předsednických akcí včetně neformálních jednání ministrů hospodářství, spravedlnosti nebo vnitra. Následovala několikatýdenní přestávka, nyní začíná další kolo.

Podle ministerstva obrany se celým jednáním bude prolínat ruská agrese na Ukrajině a její dopady na bezpečnost členských zemí EU. Ministři budou diskutovat také o důsledcích ruských aktivit v Africe, a to i v souvislosti s budoucností výcvikové mise EU v Mali. Dále proberou nedostatky v investicích Evropské unie do obrany. Posledním bodem jednání bude podpora Ukrajiny ze strany Evropské unie.

Na zasedání ministrů obrany tradičně navazuje schůzka ministrů zahraničí. V Praze začne v úterý a šéfové diplomacií na ní povedou hlavně diskusi o ruské agresi proti Ukrajině a vztazích EU s Afrikou. Zabývat se budou třeba dalšími sankcemi proti Rusku nebo vydáváním turistických víz pro Rusy. Na okraj jednání se ve středu uskuteční neformální oběd se šéfy diplomacií Ukrajiny Dmytrem Kulebou, Moldavska Nicolaem Popeskem a Gruzie Iljou Darčiašvilim.