České domácnosti mají vynikající platební morálku

Ani jeden svůj účet nezaplatilo pozdě za poslední rok 78 procent českých spotřebitelů, průměr v Evropě činil 69 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu o platbách, který udělala společnost Intrum ve 24 evropských zemích a kterého se zúčastnilo více než 24.000 spotřebitelů. Spoření na budoucnost je podle průzkumu pro Čechy stále obtížnější a většina z nich má obavy.

Vysoká inflace dopadá téměř na všechny lidi v Evropě, ukázal průzkum. V ČR v něm 85 procent respondentů uvedlo, že růst cen má negativní dopad na finance jejich domácnosti, a dalších 12 procent očekává, že tyto důsledky inflace brzy pocítí.

Průzkum rovněž ukázal rostoucí obavy českého obyvatelstva z důsledků geopolitické a makroekonomické situace. Optimismus v lepší budoucnost v postcovidovém období podle zjištění ztratilo 64 procent lidí. Češi jsou ještě pesimističtější než průměrný Evropan. V Evropě se optimismus vytratil v průměru u 61 procent dotázaných. Obavy z rostoucích výdajů domácností se podle průzkumu zvyšují, 60 procent českých spotřebitelů v něm uvedlo, že účty běžných rodinných výdajů vzrostly nad příjmy.