Meziroční inflace přesáhla 17 procent. Mouka zdražila o 70, plyn o 58 procent

Inflace v Česku překonala 17 procent. Je čtvrtá nejvyšší v EU. Vyšší je v Estonsku, Litvě a Lotyšsku. Těsně za Českem jsou Polsko, Rumunsko a Slovensko. Vesměs jde o země geograficky blízké Ukrajině čelící ruské agresi.

Zdroj:  ČT24,  Český statistický úřad

Největší podíl na inflaci má zdražování potravin. Jejich ceny meziročně vzrostly o 18 procent. Na inflaci je nejhorší to, že je celoplošná a zdražuje téměř vše.

Zvyšují se i náklady na bydlení. Například zemní plyn zdražil o téměř 58 procent, elektřina o třetinu a další zdražení se chystá na podzim. Za pohonné hmoty lidé zaplatili více o 47,5 procenta více.

Podle Jiřího Mrázka z Českého statistického úřadu meziroční růst cen zrychlil už podvanácté v řadě.

Illustrační foto: ČT24

"Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 procent. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 procent."

Z jednotlivých potravin se výrazně zvýšily například ceny mouky, a to o téměř 70 procent. O dvě pětiny vyšší byly ceny vajec a chleba. Drůbeží maso stouplo o třetinu, mléko o 42 procent, máslo o téměř 56 procent a cukr o 41 procenta. Ceny jídel v restauracích jsou vyšší o čtvrtinu.

Ekonomové nevylučují, že inflace stoupne nad 20 procent

David Marek | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

Inflace v Česku je nejvyšší od prosince 1993, kdy docházelo k transformaci ekonomiky, upozornil analytik Deloitte David Marek. Na současné inflaci je podle něj důležité, že nejde pouze o vliv jednotlivých komodit, růst cen je plošný. "Nicméně hlavní útok na naše peněženky vede inflace prostřednictvím cen energií a potravin."

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Jana Navrátila bude inflace do podzimu ještě stoupat.

Ilustrační foto: René Volfík,  Český rozhlas

"Některé ceny už přestanou růst a začnou zpomalovat, a to bude spíš v oblasti meziroční inflace, nicméně bohužel v těch následujících měsících se inflace může skutečně ještě zvyšovat. Dokonce s rizikem nad 20 procent."

Analytik banky Creditas Petr Dufek upozorňuje, že zdražování elektřiny a plynu ještě není u konce, respektive se do inflace ještě nepropsalo. V každém případě bude zvýšení inflace znamenat další pokles reálné kupní síly obyvatelstva, který se projeví v omezování spotřeby domácností, a tedy i v dalším zpomalení ekonomiky.