Ruský soud hrozí, že bude po innogy Energie vymáhat desítky milionů eur

Ruský arbitrážní soud bude po české společnosti innogy Energie vymáhat částku 78,2 milionu eur (1,95 miliardy Kč), jestliže firma poruší nedávný zákaz pokračovat v řízení se společností Gazprom Export v zahraničí. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura TASS. Společnost innogy na dotaz ČTK uvedla, že věc nebude komentovat.

Soud v Rusku minulý týden zakázal české firmě innogy Energie a francouzské Engie vést arbitrážní řízení vůči Gazpromu mimo Rusko a státní ruská plynárenská společnost jim hrozí pokutami, jestliže budou v mezinárodních sporech pokračovat. Některé evropské společnosti však uvedly, že pravomoc tohoto soudu neuznávají.

Právní bitvy mezi Gazpromem a společnostmi v Evropě se rozhořely po invazi ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022. Evropa bývala do té doby v tomto odvětví největším obchodním partnerem Ruska. Například Engie zahájila mezinárodní arbitrážní řízení proti Gazpromu v únoru 2023, a to se zdůvodněním, že ruský podnik neplní své závazky plynoucí ze smlouvy o dodávkách zemního plynu.