Školy v Česku druhý den po sobě čelí výhrůžným zprávám

Některé školy v Česku dnes znovu dostaly výhružný e-mail, podobně jako v úterý. Policie na síti X uvedla, že přijme opatření, která budou co nejméně zasahovat do výuky. Aktuální výhrůžka se týká více druhů škol, nikoliv pouze základních, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. V úterý dostaly stovky škol v celém Česku oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Některé proto ukončily výuku dříve.

Policie v úterý večer uvedla, že na sociálních sítích koluje podobné prohlášení. Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Čeští kriminalisté spolupracují rovněž se svými slovenskými kolegy, kteří v úterý řešili podobnou výhrůžku školám.

Pisatel hrozí školám výbuchem v určitý čas, uvedl Moravčík, konkrétní čas ale neupřesnil. E-mail obdrželo podle prozatímních informací přibližně 450 škol, uvedla policie. Ve spolupráci s ministerstvem školství se policie snaží školy uklidňovat, že relevance hrozby není vysoká.