Čeští vědci získají milionové granty například na výzkum asteroidů nebo hub

Výzkumy asteroidů, buněčné signalizace, speciálních vlastností molekul nebo parazitických hub podpoří Akademie věd ČR (AV ČR) udělením prémií Lumina quaeruntur. Finanční podpora může dosáhnout až čtyř milionů korun za rok vyplácených po dobu pěti let. Prémie je určená k založení samostatné vědecké skupiny. Předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová dnes také předala mimo jiné akademické prémie Praemium Academiae pro špičky ve svých oborech. Získají grant až 30 milionů korun. AV ČR o tom informovala v tiskové zprávě.

Jedním z oceněných prémií Lumina je Vít Hubka z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Studuje nové lidské a zvířecí patogeny, chce více propojit klinickou a veterinární sféru, aby se zefektivnila prevence onemocnění šířených z domácích zvířat na lidi.

Dalším laureátem je například Masafumi Imai z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Prémii získá na výzkum planetární rádiové emise, planety Jupiter a jeho blesků. Ivo Šulák z Ústavu fyziky materiálů AV ČR se bude moci více do hloubky věnovat novým materiálům na bázi superslitin, jež je možné využít v elektrárnách nebo letectví.