Česká hlava ocenila české hlavy

Brněnský profesor Armin Delong, foto: Autor

Slavnostním galavečerem v pražském hotelu Ambasador vyvrcholil IV. ročník soutěže Česká hlava. V ní jsou v osmi kategoriích oceňováni nejlepší čeští vědci, technici a studenti. Česká hlava je dnes v tomto ohledu nejznámější českou cenou. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Brněnský profesor Armin Delong,  foto: Autor
Cílem projektu Česká hlava je podporovat vědeckou a technickou inteligenci, popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž českých odborníků. Laureáty vybírá na základě nominací nezávislá porota složená ze zástupců Akademie věd České republiky, vysokých škol a odborníků z praxe. Letošní soutěž měla jednu významnou premiéru. Hlavní Národní cena Česká hlava byla poprvé udělována jako cena vlády. Do udílení dalších cen, jak říká ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, ale vláda nijak nezasahuje.

"Vláda se o tom ani nehádá, ani nerozhoduje. Vláda v tomto ohledu respektuje hodnotitelské komise, experty, odborníky, kteří vybrali projekty, které jsou podle nich nejlepší."

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban,  foto: Autor
Prestižní Národní cenu Česká hlava získal za celoživotní vědeckou činnost brněnský profesor Armin Delong. Místopředseda vlády Martin Jahn objasnil, za jakou činnost byla cena udělena.

"Pan profesor se věnuje vývoji elektronových mikroskopů. První uváděl do výroby už v roce 1949."

V té době bylo ve světě jen pět zemí, které to dokázaly. Profesor Delong se vývoji elektronových mikroskopů ale věnuje dál i ve svých 81 letech. Dodnes pracuje ve firmě Delong Instruments v Brně, která elektronové mikroskopy vyváží do celého světa.

"Já jsem tomu velmi rád, že tento obor u nás neusnul, že se síly zmobilizovaly, že přes problémy, které byly na začátku, jsme zase na cestě vzhůru."

Martin Jahn,  foto: Autor
Národní cenu dotuje vláda prostřednictvím Nadačního fondu Česká hlava částkou jednoho miliónu korun. Podle Martina Jahna to vůbec nejsou vyhozené peníze.

"Když už dáváme každý rok několik miliard na podporu výzkumu a vývoje, a musím s radostí říci, že to je každý rok asi o dvě miliardy více, tak můžeme dát také jeden milión a ocenit toho člověka, který opravdu v tomto oboru má nebo měl vynikající výsledky."

Další ceny udělila porota například vědcům z ústavů mikrobiologie a makromolekulární chemie Akademie věd za mimořádný objev nové generace protinádorových léčiv, která nemají tak silné nežádoucí účinky jako často používaná chemoterapie. Kunovická společnost Evektor zase získala ocenění za nejvýraznější inovaci výrobku. Zkonstruovala nový typ jednomotorového celokovového letounu, který má šanci stát se hitem na světových trzích. Byly uděleny také tři ceny pro studenty. Asi největší pozornost vzbudil Jan Šváb, gymnazista z Prahy, který vyvinul zařízení využívající světelného paprsku pro propojování vzdálených počítačových sítí. Jan Šváb sice neuvažuje o tom, že by po vzoru Billa Gatese zanechal studium a začal se věnovat podnikání. Jak se ale přiznal, částečně podnikat se vlastně dá i během studia.

Jan Šváb,  foto: Autor
"O minulých prázdninách jsem si pořídil živnostenský list, aby se zjednodušila moje spolupráce s nějakými firmami, případně, když někdo potřebuje něco jednorázově vyvinout a vyrobit, aby se na to nemusela dělat nějaká smlouva."

Česká hlava vstoupila teprve do čtvrtého ročníku. Jak už ale bylo řečeno, stala se prestižním oceněním. A jak připomíná předseda organizačního výboru Václav Marek, už se o ní ví i v zahraničí.

"Ta cena se stala známou. Obrátili se už na nás investoři jak zahraniční, tak domácí. Chtěli by zprostředkovat uplatnění svých zdrojů v české vědě."