Panorama: Česká hlava za optické datové pojítko

Také letos se vědci, technici a studenti středních a vysokých škol mohou ucházet o titul Česká hlava. Tato dnes už prestižní cena má za úkol zviditelnit a popularizovat českou vědu. Nový ročník soutěže byl za přítomnosti premiéra Jiřího Paroubka vyhlášen 14. dubna. Partnery akce jsou i Český rozhlas a Česká televize. Soutěží se celkem v osmi kategoriích. Loni se poprvé k celému projektu připojila vláda se svou Národní cenou za celoživotní přínos oboru, dotovanou jedním milionem korun. Nositelem první Národní ceny se stal světově uznávaný odborník v oblasti elektronové mikroskopie Armin Delong. Pro nejmladší účastníky soutěže je tu zase cena Naděje, udílená talentovaným studentům středních škol. Loni tuto cenu získal Jan Šváb, z Gymnázia J.Heyrovského v Praze, který vyvinul optické datové pojítko. Radiu Praha Jan Šváb vysvětlil, o co vlastně jde.

Jan Šváb,  foto: autor
"Datové pojítko je zařízení, které se používá k bezdrátovému propojení počítačových sítí na střední vzdálenosti, zhruba do jednoho kilometru. Výhoda této technologie je v tom, že na rozdíl od mikrovlnných technologií nepodléhá elektromagnetickému rušení. Nachází tedy široké použití zejména ve velkých městech, kde většinou stačí propojovat vzdálenosti do jednoho kilometru, ale je nutné zajistit, aby spoje nebyl rušen ostatními vysílači. Po těchto zařízeních je poptávka, protože v posledních letech se na našem trhu objevilo hodně malých a středních společností, které poskytují internetové připojení. Tyto společnosti zpočátku používaly technologii Wi-Fi pro propojování jednotlivých síťových bodů. Ukazuje se ale, že čím víc těch společností zde operuje, tím víc je pásmo rušené a tím méně je ta technologie použitelnější."

Po pravdě řečeno, náš mladý student neobjevil Ameriku. Optická technologie je už známa v podstatě od padesátých let minulého století. Jan Šváb ale přesto přišel s novým unikátním řešením. Na rozdíl od stávajících zařízení je levnější a má lepší parametry.

"Ta stávající zařízení se cenově pohybují od 60 tisíc korun výše, a to pro vzdálenost 300 - 400 metrů. Já jsem našel řešení, kdy se zařízení dá pořídit asi za 40 tisíc korun a pracuje na více než dvojnásobnou vzdálenost."

Zbývá ještě dodat, že Jan Šváb už studuje prvním rokem na Českém vysokém učení technickém v Praze a své zařízení chce ještě výrazně zdokonalit.