Nový stavební zákon zruší všechny stavební uzávěry, varuje Praha

Nový stavební zákon zruší den po zveřejnění ve Sbírce zákonů všechny stavební uzávěry, řekl ČTK náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Majitelé pozemků podle něj budou moci bez ohledu na město zažádat o uzemní rozhodnutí pro stavby, pokud jejich záměr neodporuje územnímu plánu. To může ohrozit budoucí rozvoj takzvaných brownfieldů nebo velké dopravní stavby.

Novou úpravu stavebního práva schválili poslanci přes veto Senátu tento týden v úterý. O dva dny později normu podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon nabyde účinnosti v polovině roku 2023, některé změny však začnou platit již od 1. ledna příštího roku. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním budou jednotlivé stavební úřady organizované podobně, jako je tomu nyní třeba u finanční správy. Znění zákona má řadu kritiků včetně například Svazu měst a obcí ČR.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v reakci na kritiku pražského magistrátu uvedla, že zákon zruší pouze uzávěry starší 15 let. Uzávěra nemá být podle ministryně trvalým řešením. S názorem Dostálové souhlasí i Asociace developerů.