Novým prezidentem České republiky se stal Miloš Zeman

 Prezident republiky Miloš Zeman

Za nového českého prezidenta si lidé v první přímé volbě zvolili Miloše Zemana. Ve druhém kole prezidentských voleb získal 54,8 procent. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg získal 45,2 procent voličských hlasů.

Ve svém prvním veřejném prohlášení Miloš Zeman prohlásil, že chce být prezidentem všech občanů ČR, konkrétně uvedl "dolních" deseti milionů lidí. Nechce být prezidentem kmotrovských struktur, řekl novinářům v pražském TOP hotelu. Poděkoval také svému protikandidátu Karlu Schwarzenbergovi a rovněž všem voličům, kteří účastí ve volbách prokázali svou občanskou odpovědnost. Své nové funkce se Miloš Zeman ujme 8. března poté, co složí ve Vladislavském sále na Pražském hradě prezidentskou přísahu.

Druhý kandidát o post hlavy státu Karel Schwarzenberg (TOP 09) uznal porážku. "Deset procent je jasný rozdíl. Zvítězil Miloš Zeman, což uznávám," prohlásil ministr zahraničí. Poděkoval svým podporovatelům, pomocníkům a voličům. Dodal, že i v této porážce si jeho volební tým zachoval čest. "Děkuji mockrát a uvidíme v lepších časech," dodal. Doufá, že se vítězovi hlasování Miloši Zemanovi (SPOZ) podaří být prezidentem všech občanů. Za pět let se o prezidentský post už znovu ucházet nebude. "Nastoupit má nová generace, aby rozhodla o budoucnosti," řekl Schwarzenberg. Bude se ale znovu ucházet o funkci předsedy TOP 09. Zůstane také ministrem. Nového lídra strany bude sněm vybírat v říjnu.

V zahraničí volilo prezidenta více krajanů než v prvním kole

V zahraničí přišlo k volebním urnám ve druhém kole přímých prezidentských voleb více českých občanů než v kole prvních. 84 procent hlasů tu přitom získal Karel Schwarzenberg. V Bruselu, kde sídlí hlavní instituce Evropské unie a kde žije několik tisíc Čechů, přišlo ke druhému kolu českých prezidentských voleb zhruba 700 Čechů. To je přibližně o stovku více než v prvním kole, řekla konzulka v Belgii Hana Pešková. Na voličských seznamech na bruselské ambasádě bylo zapsáno přibližně 650 osob, avšak další mohli hlasovat s voličskými průkazy. Lidí s průkazy podle konzulky ve druhém kole přibylo. V Belgii žije podle odhadů 6000 až 10.000 Čechů. Ve srovnání s prvním kole více českých občanů do belgické metropole tentokrát zamířilo i z dalších větších měst, například Gentu či Antverp. V Bruselu mohli volit rovněž Češi z Lucemburska, kde stejně jako v Bruselu sídlí řada unijních institucí. V Lucembursku se počet Čechů odhaduje zhruba na dvě tisícovky. Podle Peškové ve druhém kole Čechů, kteří do Bruselu na volby z Lucemburska přijeli, bylo více než v kole prvním.

V Německu hlasovalo ve druhém kole českých prezidentských voleb téměř dvakrát více českých občanů než v kole prvním. Celkem volilo 735 lidí, sdělili pracovníci zastupitelských úřadů v Berlíně, Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově. Zejména v bavorské metropoli byl o volby obrovský zájem - v Mnichově hlasovala skoro polovina krajanů, kteří se v Německu druhého kola zúčastnili. V Mnichově odevzdalo svůj hlas podle tamního konzula Vladimíra Krňávka 358 Čechů, z toho 309 na voličský průkaz. V prvním kole před dvěma týdny v Mnichově k volební urně dorazilo 128 krajanů. Bavorská metropole tak co do počtu voličů předčila i hlavní město Berlín, kde jinak v Německu hlasuje tradičně nejvíce Čechů. Tentokrát jich podle vedoucí konzulárního oddělení české ambasády Markéty Meissnerové bylo 218. Před 14 dny tam přišlo svůj hlas v prvních přímých volbách českého prezidenta uplatnit 162 Čechů.

Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola první přímé volby českého prezidenta zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí. Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí oproti 158 před dvěma týdny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli pracovníci zastupitelských úřadů.