O dlouhodobé vízum pro Ukrajince zasažené válkou požádalo 6449 lidí

O dlouhodobé vízum určené pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem zatím požádalo 6449 lidí. Uvedlo to ministerstvo vnitra. Ukrajina už šestý den čelí útoku ruské armády, podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ze země už kvůli invazi uprchlo více než 660.000 lidí, převážně žen a dětí.

Příchozí uprchlíci se nyní musejí do tří dnů od příjezdu registrovat na cizinecké policii. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza. O speciální dlouhodobé vízum mohou příchozí z Ukrajiny žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celém Česku. S vízem si mohou vyřídit v krajské pobočce úřadu práce povolení k zaměstnání. Před podáním žádosti je třeba podle ministerstva práce již mít nebo si najít pracovní místo a se zaměstnavatelem uzavřít pracovní smlouvu. Lidé s vízem také budou automaticky zařazeni do veřejného zdravotního pojištění.

Běženci mohou požádat i o azyl. Humanitární organizace už dřív uváděly, že lepší než vízum ke strpění by byla pro uprchlíky z Ukrajiny právě takzvaná doplňková ochrana, tedy dočasný azyl. U ní by ale vyřizování mohlo trvat déle. Podle vnitra nejde o optimální řešení, rychlejší a efektivnější je podle něj žádost o speciální vízum.