O svém telefonátu mluví Lessy a Kalousek zcela rozdílně

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho telefonické rozhovory zaměstnávaly Poslaneckou sněmovnu. Její bezpečnostní výbor hlasy opozice vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby Kalouska odvolal z vlády kvůli jeho aktivitám okolo vyšetřování kauzy letadel CASA. Ministr se dostal do čelního střetu s policejním prezidentem Petrem Lessym: oba na jednání výboru trvali na své zcela odlišné verzi toho, co si řekli v telefonickém rozhovoru. Jeden z nich tak zřejmě nemluví pravdu. Sociální demokraté se pod dojmem posledních událostí odpoledne rozhodli vyvolat příští týden ve sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky už neexistuje jiná možnost, jak vyvíjet tlak na to, aby byl Kalousek z vlády odvolán.

Ministr na výboru oznámil, že hlavní část jejich telefonátů ze 4. července se týkala Lessyho snahy získat 20 milionů korun na nové policejní automobily Volkswagen Passat. Uvedl, že mu to mohou potvrdit dva svědci, kteří telefonát slyšeli při společné cestě automobilem na Velehrad. Naopak Lessy kategoricky odmítl, že by se Kalousek o passatech byť i jen zmínil a zopakoval svá čtvrteční slova, že mu ministr telefonicky vyčítal postup v případu CASA s použitím nevhodných výrazů. Svou verzi je ochoten podložit testem na detektoru lži, telefonáty totiž nemá nahrané. Kalousek policejního prezidenta ve čtvrtek vyzval k předložení důkazů dokládajících jeho tvrzení. Uvedl, že odstoupí z funkcí a odejde z veřejného života, pokud by se zastrašování policie prokázalo. V opačném případě by prý měl odejít Lessy.

Policie požádala sněmovnu o vydání její místopředsedkyně Vlasty Parkanové (TOP 09) ke stíhání kvůli tomu, že při nákupu letadel CASA nezadala znalecký posudek na cenu. Poslanci jí ve středu vyhověli. Kalousek svou stranickou kolegyni urputně hájil s tím, že v policejní žádosti jsou prokazatelné lži a posudek vůbec nebyl potřeba. Kalousek se hájí poukazem na to, že výroky o provokacích pronášel v parlamentní rozpravě o vydání Parkanové a má na ně právo jako každý poslanec. Výroky o manipulaci v kauze nákupu armádních letadel CASA podle policejního prezidenta sbor poškodily. Lessy také důrazně odmítl Kalouskova tvrzení o policejních provokacích "estébáckého charakteru", jejichž obětí se ministr podle svého názoru v posledních dvou týdnech stal.

Mnohdy emotivní diskusi bezpečnostního výboru sněmovny sledovalo mnoho poslanců, kteří ve výboru nezasedají, novináři a v přímém přenosu i televizní diváci. Závěrečnou výzvu, aby Nečas Kalouska odvolal, schválili jen členové výboru z řad opozice, koaliční poslanci před hlasováním opustili sál. Kalouskovy telefonáty se probíraly i v jednacím sále sněmovny. Koaliční poslanecké kluby vetovaly návrhy opozice, aby se plénum zabývalo Kalouskovým "nemístným vměšováním" do kauzy CASA a vyjádřením premiéra Nečase, kdy hodlá ministra odvolat.