O termínu setkání Klause a Rychetského se zatím nerozhodlo

Termín schůzky prezidenta Václava Klause s ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským, na které se bude hovořit o případné prezidentské amnestii, zatím nebyl určen. ČTK to ve čtvrtek řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Klaus po svém zvolení uvedl, že amnestii bezprostředně nechystá a neuvažuje o ní, nicméně se o této věci ještě poradí s ministrem. Zeptá se ho, zda existuje skupina vězňů, u které by stálo za to uvažovat o jejich propuštění. Chaloupková uvedla, že Rychetský nechce svůj názor na tuto otázku zveřejnit dříve, než s ním seznámí prezidenta.

Vyhlašování amnestií a udělování milostí patří mezi pravomoce hlavy státu, které nevyžadují souhlas jiných ústavních činitelů. Amnestii většího či menšího rozsahu prezident tradičně vyhlašuje po své inauguraci nebo při významných výročích státu. Dá se očekávat, že pokud Klaus tuto pravomoc vůbec využije, dotkne se jen malého počtu vězňů. Klaus se prezidentského úřadu a všech svých ústavních kompetencí ujme po slavnostní inauguraci v pátek.

Amnestie se na rozdíl od individuálních milostí, které může prezident také udělit, vztahují současně na stovky lidí. Klausův předchůdce Václav Havel během výkonu své funkce udělil amnestie tři, a to vždy po zvolení do funkce (v letech 1990, 1993 a 1998). Největší a také nejvíce kritizovanou byla amnestie z 1. ledna 1990, kdy bylo propuštěno 75 procent odsouzených, tedy více než 15.000 lidí. Mnozí amnestovaní neměli kam jít, zaplnili nádražní budovy a způsobili značný nárůst kriminality.