Obrovský úspěch a cenné uznání. Mariánské Lázně jsou Evropským městem sportu 2025

Mariánské Lázně získaly titul Evropské město sportu pro rok 2025. Tento prestižní titul je každoročně udělován evropským městům za jejich podporu sportu a sportovní infrastruktury. Příští rok tak bude pro Mariánské Lázně ve znamení nárůstu sportovních aktivit a akcí. Město již nyní plánuje mezinárodní turnaje, sportovní festivaly a další akce zaměřené na podporu zdravého životního stylu.

Starosta Mariánský lázní Martin Hurajčík  (vlevo) | Foto: Zdeněk Trnka,  Český rozhlas

„Toto prestižní ocenění je nejen uznáním za naši neúnavnou snahu o podporu sportu a aktivního životního stylu, ale především odměnou pro naše sportovce, kteří hrdě reprezentují naše město a občany na všech úrovních v osmatřiceti sportovních organizacích,“ uvedl starosta města Martin Hurajčík.

„Ocenění je také zásluhou naší městské organizace Správy městských sportovišť, která veškerou sportovní infrastrukturu efektivně a dle výsledku dobře řídí,“ dodal.

Také podle místostarosty města Samuela Zabolotného je získání titulu Evropské město sportu pro Mariánské Lázně obrovským úspěchem a cenným uznáním. „Tento titul nás staví do pozice sportovní elity měst, která jsou uznávána za vynikající sportovní politiku, infrastrukturu a programy. Znamená to, že naše město je příkladem, jakým způsobem lze efektivně podporovat sport a zdraví napříč společností,“ doplnil.

Mariánské Lázně | Foto: David Marvan,  CzechTourism

Cesta k získání ocenění ale podle něj nebyla jednoduchá. „Museli jsme prokázat naše odhodlání a schopnost vytvářet kvalitní sportovní prostředí. Hodnotitelé ocenili naši širokou nabídku sportovních zařízení, dobře strukturované programy a rozmanitost sportovních aktivit, které jsou dostupné všem obyvatelům. Tento úspěch je výsledkem tvrdé práce, spolupráce s místními sportovními kluby a organizacemi, a podpory od našich sportovců,“ podotkl místostarosta, který ve spolupráci s ředitelem Správy městských sportovišť Viktorem Borsikem připravil podklady pro komisaře včetně prezentace v anglickém jazyce.

Jako v Madonna di Campiglio

Hodnotitelé ocenili širokou nabídku sportovních zařízení, dobře strukturované programy a rozmanitost sportovních aktivit dostupných všem obyvatelům. „Pro nás je důležitý přístup města ke sportu, jaké možnosti mají lidé a občané, děti, senioři,“ uvedl delegát ACES pro Českou republiku Lukáš Vorel.

Další člen hodnotící komise, Antonio Garde ze Španělska, poděkoval za vřelé přivítání ve městě: „Cítil jsem se tady jako doma. Projekt na kandidaturu se mi velmi líbí. Sportovní infrastrukturu má město dobrou a velikou na město do 25 tisíc obyvatel. Můj dojem je velmi pozitivní.“

Komisaři z Itálie Fabriziu Santangelovi se líbil volnočasový areál Prelát, kde jej zaujal pavilón Prelátova pramene a možnost výuky ve vnitřních prostorech pavilónu. „Prezentace byla velmi dobrá. Viděli jsme město, které žije sportem, má velmi širokou sportovní infrastrukturu. Úžasný je sjezdařský areál v podstatě v centru města, připadám si jako v Madonna di Campiglio,“ dodal.

Starosta Martin Hurajčík na závěr poděkoval všem, kteří se podíleli na dosažení tohoto úspěchu. „Na rozvoji sportovních aktivit budeme pracovat i nadále, protože je to nedílná součást zdravého životního stylu, který k Mariánským Lázním patří."

13
49.964728400000
12.701233300000
default
49.964728400000
12.701233300000
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Mariánské Lázně
klíčová slova: