Od ledna se mění podmínky cestování i obchodu s Británií

Turistické cesty do Británie do šesti měsíců nebudou podmíněné vízem. Do konce září bude možné cestovat s občanským průkazem, poté už pouze s pasem. Ministerstvo zahraničí (MZV) ale doporučuje cestovat do Británie s pasem už od ledna. I pro krátkodobý pobyt v Británii už bude nutné komerční cestovní pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění nebude platit. K dlouhodobým pracovním cestám nad půl roku budou do Británie potřeba víza. Studentská víza budou nutná také při studiu nad šest měsíců. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. Na telefonické hovory z a do Británie se budou vztahovat roamingové sazby mimo EU.

Turistické cesty, pro které nebude potřeba vízum, zahrnují například dovolenou, návštěvy příbuzných, krátké studijní kurzy nebo účast na kulturních akcích. Také krátkodobé pracovní cesty, například obchodní jednání či vědecké konference, podmíněné vízem nebudou, dlouhodobé ano. Britští občané jsou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí a stejně bude nahlíženo na Evropany v Británii. Češi trvale žijící v zemi mohou po zisku statusu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O status je třeba zažádat do konce června formou registrace. Pro vyřizování dokladů nezbytných pro registraci a případnou konzulární pomoc se mohou Češi v Británii nadále obracet na české velvyslanectví v Londýně a generální konzulát v Manchesteru, uvedlo MZV.

"Pro české firmy dochází k dílčím změnám. Důležité je, že nebudou uplatňována cla a kvóty. Čeští exportéři se ale nevyhnou hraničním kontrolám. Pro bližší informace o nových podmínkách se mohou podnikatelé i nadále obracet jak na MZV v Praze, tak na naše ekonomické diplomaty v Británii. Poskytnou jim kompletní informační servis a podporu," uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).