Od pondělí poslali Češi na konta pro Asii zhruba 20 milionů korun

Solidarita českých občanů i firem s oblastmi jihovýchodní Asie postiženými ničivým zemětřesením nebere konce. Od pondělí poslali na konta humanitárních organizací zhruba 20 milionů korun. Celkem se tak na účtech shromáždilo přes 200 milionů. "Nyní máme na účtu téměř 75 milionů korun, z toho asi dva miliony za DMS. V pondělí to bylo asi 67 milionů," řekl ČTK Jan Mrkvička z nadace Člověk v tísni. Podle něj přibývají peníze pravidelně, změnilo se ale složení dárců. "Zatímco ze začátku to byli spíše jednotlivci a menší firmy, teď přispívají velké firmy, u kterých asi chvíli trvalo, než dar odsouhlasili. Také posílají větší částky - milionové," poznamenal Mrkvička. Vybrané peníze poputují zřejmě na Srí Lanku do oblasti Trinkomale.

Český červený kříž shromáždil dosud pět a půl milionu korun. Od pondělí se částka zvedla o 750.000 korun. Pomoc s ostatními organizacemi nekoordinuje, jeho činnost řídí mezinárodní červený kříž. "V postižených oblastech operuje mezinárodní federace, která tam buduje čističky vody, zajišťuje zdravotní pomoc a tak dále," řekl ČTK ředitel Jiří Procházka. Česká organizace nyní uvažuje o "menších projektech" zřejmě na Srí Lance, které by byly podle Procházky viditelnější. "Měli jsme představu o vybudování menší nemocnice, školy, školky nebo něčeho takového. Závisí to na tom, jestli seženeme potřebné informace. Ty by nám měli poskytnout pracovníci mezinárodního týmu. Jasno bude ale nejdřív za dva, za tři týdny," dodal.

Nadace ADRA vybrala už 75,5 milionu korun, z toho prostřednictvím dárcovských DMS 47,7 milionu. Dohromady tak na kontě přibyly necelé tři miliony korun. "Jenom pomocí DMS nám lidé od pondělí poslali 1,2 milionu korun," řekl Vítězslav Vurst z nadace. Podle něj je už rozhodnuto o konkrétních projektech, podrobnosti ale nadace oznámí na středeční tiskové konferenci.

Také na účtu české pobočky UNICEF se částka zvýšila o zhruba jeden a půl milionu korun. Celkem se tak podařilo shromáždit 12,5 milionu. "Myslím si, že už ta hlavní vlna je za námi a že teď už ty příspěvky budou klesat," uvedla ředitelka Pavla Gomba. V prvních dnech organizace zajišťovala okamžitou pomoc, jako dodávky pitné vody, léků, teplých přikrývek, nádobí, očkování dětí nebo převozů zraněných do nemocnice. "Teď se zaměřujeme na identifikaci dětí. Fotíme je, dáváme je do táborů, aby je mohli příbuzní vyhledat, v Indonésii jsme zřídili dvacet center pro opuštěné děti. Další prioritou je vzdělání. To znamená obnovit školy a dostat do nich děti zpět," dodala Gomba.

Česká katolická charita má na kontě 32,5 milionu, tedy o čtyři miliony více než v pondělí. "Na účtu pro Indii je 4,9 milionu, pro Indonésii 12,6, pro Srí Lanku 10,6 a k tomu je 4,4 milionu bez specifikace," upřesnil mluvčí charity Jan Oulík. Podle něj ale zájem začíná "malinko" ustávat; i když peníze pořád chodí. Organizace chce v pondělí vyslat na Srí Lanku svého člověka, který by tam zmapoval situaci. Pomoc bude ale zřejmě směřovat zejména k rybářským rodinám, sirotkům a vdovám.