Od začátku pražského povstání uplynulo právě 60 let

Praha si ve čtvrtek připomněla 60. výročí květnového povstání proti německé okupaci, Plzeňsko a Morava zase slavily příchod osvoboditelských armád. Pietních akcí, rekonstrukcí bitek a oslav se přes rozmary počasí zúčastnily tisíce lidí, včetně veteránů a politiků.

Hlavní pražskou událostí byla půlhodinová rekonstrukce bitvy o Český rozhlas na Vinohradské třídě. V oděvech českých povstalců na jedné straně a německých jednotek SS na straně druhé ji předvedli členové historických klubů. Rekonstrukci ozbrojeného střetnutí přihlížely stovky lidí. Podle pamětníků bitvy nebylo jednoduché německé přesile odolávat. Jejich hrdinství před budovou rozhlasu ocenil například předseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který varoval před podceňováním pražského povstání.

Další vzpomínková akce v hlavním městě se konala na mostě Barikádníků, kde 5. května 1945 padlo několik lidí při jeho obraně. Veteráni a místní radnice na jejich počest odhalili novou pamětní desku. Osudy bojovníků za svobodu si lidé připomínali také na Staroměstském náměstí a řadě dalších míst v metropoli.