Edvard Beneš odjel z Blanska

Edvard Beneš
0:00
/
0:00

Uplynulý víkend byl tak trochu ve znamení druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Při příležitosti 121. výročí jeho narození byl nedaleko jeho vily v Sezimově Ústí, kde prožil poslední dny života, otevřen památník, který přibližuje jeho život a dílo. V Blansku u Brna zase, na místním nádraží, zinscenovali příjezd Edvarda Beneše, který zavítal do Blanska při své cestě z exilu do Prahy. Rekonstrukce jedné z nejvýznamnějších událostí novodobé historie města byla součástí stého výročí povýšení Blanska na město. Na místě byl Jaromír Marek.

Edvard Beneš
"Technický rada ředitelství státních drah v Brně, ing. Skála, se hlásí ve službě. Zvláštní vlak č. 11554 do Prahy Wilsonova nádraží je připraven k odjezdu. Lokomotivu obsluhuje strojvedoucí Laube a topiči Brada a Kubín. Vážený pane prezidente, trať ve směru Česká Třebová a Praha je sjízdná."

Takto uvítali Edvarda Beneše v Blansku 16.5.1945 a stejného uvítání se mu, s několika denním zpožděním, dostalo i o 60. roků později. Na blanenském nádraží přihlíželo scénce několik stovek lidí. Byl mezi nimi i Jiří Šrámek, který jako třináctiletý zažil návrat Edvarda Beneše v roce 1945.

"Tehdy ho čekalo skoro pět tisíc lidí. Taková to byla událost. Bylo po válce, Blansko si v jejím závěru užilo své, 25.4. bylo bombardováno. Došlo k úžasnému uvolnění a proto ta euforie, se kterou byl prezident Beneš na nádraží vítán."

Proč se město Blansko rozhodlo zinscenovat právě tuto historickou událost? To je otázka pro Jiřího Kučeru z blanenské radnice.

"Protože je to kuriózní zajímavá událost v historii města a tuto šedesát let starou záležitost spojili s oslavami stého výročí města. Chceme zachytit samotný okamžik krátce před odjezdem a samotný odjezd, se všemi dobovými atributy, tedy uniformovanými vojáky, četníky, železničáři, včetně projevů, které zde mohly zaznít."

Existuje nějaký záznam z té doby?

"Existuje film, ovšem němý. K dispozici je ovšem řada fotografií, takže jsme se podle nich snažili co nejvíce přiblížit tehdejší podobě. Nebylo to ale jednoduché, nádraží od té doby výrazně změnilo vzhled."

Vedle jihomoravského Kyjova, bylo Blansko druhou zastávkou na českém území, při Benešov návratu z londýnského exilu přes Moskvu a Košice. Důvod zastavení byl ryze praktického charakteru: cestu od Brna absolvoval, kvůli zničeným mostům, automobilem. V Blansku byl přistaven vlak s prezidentským vozem, kterým Edvard Beneš dojel do Prahy.