Odborníci: Vstup do EU bude pro české stavební firmy přínosem

Vstup České republiky do Evropské unie bude podle odborníků, kteří v pondělí vystoupili na Evropském stavebním fóru v Brně, pro české stavební firmy přínosem. Výhody ze vstupu prý budou převažovat nad riziky jednotného evropského trhu. Mezi výhody patří například možnost většího přílivu zahraničních investic a účast na evropském trhu. Ke slabinám se řadí silnější konkurenční prostředí.

"Vedle možnosti větších zahraničních investic by vstup do unie měl vést ke zvýšení poptávky po stavebních pracích v České republice," řekl prezident Evropské federace stavebního průmyslu (FIEC) Wilhelm Küchler. "Dodavatelé na stavebním trhu se budou moci snadněji účastnit evropských projektů," dodal Heinz Zourek z Evropské komise. Firmy budou moci využít i peněz ze strukturálních fondů. Zourek zároveň upozornil na to, že české firmy budou vystaveny konkurenci evropských firem. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Milana Veverky budou české stavební firmy schopny po vstupu do unie konkurovat evropským firmám. K výhodám tuzemských firem podle něj například patří nižší ceny stavebních prací a mzdové náklady. V době vstupu České republiky do EU budou podle SPS ceny ve stavebnictví zhruba dvakrát nižší než v EU. "Vstup do Evropské unie je šancí pro české stavebnictví. Nemyslím si, že by k nám přišlo mnoho zahraničních stavebních firem. Naopak, vytvoří se příznivé prostředí pro investory," řekl ČTK generální ředitel společnosti Skanska CZ Zdeněk Burda. Podobný názor zastává i ředitel odboru stavebnictví ministerstva průmyslu a obchodu Jaromír Kovář. Podle něj bude vstup do EU snazší proces, než byl přechod ČR na tržní ekonomiku.

Stavební firmy před vstupem do unie čeká mimo jiné příprava na přísnější opatření v oblasti bezpečnosti práce. "Nároky EU na bezpečnost práce zatíží firemní rozpočty. Zhruba 20 procent investic bude třeba směřovat do této oblasti," uvedl prezident SPS. Problémem podle něj v současnosti zůstává přijetí evropských norem. "Přípravu jsme podcenili," uvedl Veverka. Pokud si stavební firmy nezajistí osvědčení, že splnily evropské stavební normy, jejich pozice na zahraničním, ale i domácím trhu se prý zhorší. Žádané totiž budou výrobky a firmy, které normy splňují.