Odborníci zkoumají nedávno nalezené fresky v kryptě v pražské Loretě

Zajistit do budoucnosti ideální klimatické podmínky a najít nejlepší způsob restaurování nástěnných maleb je cílem dnešního otevření krypty pod kostelem v Loretě na pražských Hradčanech. Od konce 18. století se krypta dnes po deseti letech otevřela podruhé. Trvalé zpřístupnění prostoru ale podle odborníků možné není právě kvůli zachování klimatu, které malby vyžadují. Prostor byl 220 let hermeticky uzavřen.

"Chtěli jsme kryptu otevřít v návaznosti na nedávnou Rembrandtovu výstavu, protože malby byly vytvořeny podle Rembrandtovy předlohy. Národní galerie proto s námi navázala spolupráci, ale potom do toho vstoupil covid-19 a Rembrandtova výstava skončila dříve než lockdown," řekla ČTK kurátorka Lorety a sbírek Provincie kapucínů v ČR Markéta Baštová. Podle prvních zjištění nejsou malby podle odborníků v horším stavu než při minulém nahlížení do krypty před deeti lety.

V roce 2011 se v kryptě našly malby z roku 1664, s motivy Smrti a Vzkříšení alegorie Času a pomíjivosti lidského bytí. Hlavní scéna Vzkříšení Lazara byla vytvořena podle Rembrandtova grafického vzoru, a to v době, kdy malíř ještě žil. Jde o jednu z prvních dochovaných reakcí na Rembrandtovo dílo na českém území.