Odchod charismatického vůdce

Richard Falbr

Největší odborová centrála v zemi má po osmi letech nového šéfa. Dosavadní první odborář v zemi Richard Falbr svůj odchod oznámil už loni. Politici i pozorovatelé se vesměs shodují v názoru, že Falbr za sebou nechává konsolidované odboráře, kteří mají při vyjednávání se zaměstnavateli a vládou silnou pozici. Jak uvádí Zdeněk Vališ, za největší Falbrovu zásluhu je možné považovat udržení sociálního smíru v Česku.

Richard Falbr byl výjimečnou osobností nejen mezi odborářskými předáky. Jestliže se říká, že postkomunistický vývoj v Česku nejvíce ovlivnil trojlístek Havel, Klaus a Zeman, možná by se k němu mohl zařadit s jistým odstupem i Falbr. Je rovněž jeho zásluhou, že česká polistopadová transformace na rozdíl od jiných zemí probíhala v relativním klidu, bez větších sociálních vášní.

Falbrovým stylem nebyla plná náměstí a rozdmýchávání střetů. Všichni, kdo bilancují "jeho éru", se shodují, že vždy byl mužem konsensu a i díky tomu se mu podařilo eliminovat vliv radikálů. Jeho výjimečnost se projevovala právě v tom, že byl nejen dobře a jasně slyšet, aniž by zvyšoval hlas, ale rovněž pro svou schopnost vnímat argumenty druhé strany. Proto uměl získávat výhodné remízy tam, kde se jiní pachtili za málo významnými nebo Pyrrhovými vítězstvími. Dokázal na druhé straně vyslovit pěkně nahlas i nepříliš populární teze.

Například, když v regionu s vysokou nezaměstnaností řekl, že je nutné udělat něco, aby motivace lidí pracovat byla větší, protože v zemi je sice téměř půl miliónu nezaměstnaných, ale z toho odhadem asi tak 150 tisíc lidí pracovat nechce a nebude. "Táta všech pracujících", jak ho už kdysi poněkud ironicky pojmenovali někteří novináři, byl více vidět v úřadovnách ministrů a při televizních diskusích než na náměstích a mítincích. Velice dobrý vztah měl i k novinářům.

Přitom to, že čeští odboráři dávali pod jeho vedením přednost spíše kabinetní politice před blokováním silnic, neznamená, že by měli malý vliv. České odbory ve skutečnosti patří v evropském měřítku k velmi vlivným. Zastupují kolem 30 procent zaměstnanců, což je srovnatelné s průměrem Evropské unie. Sám Falbr řekl před časem Radiu Praha, že i bez generální stávky a bez velkých stávek vůbec dosáhli toho, čeho nedosáhly odbory v žádné z postkomunistických zemí. Třeba už v polovině roku 1995 dostali reálné mzdy na úroveň roku 1989.

Odbory ale mají rovněž zásluhu na přitažlivosti Česka pro zahraniční investory. Ti považují jejich méně agresivní styl za velký klad. Podle studie Harvardovy univerzity, která srovnávala konkurenceschopnost 75 nejvyspělejších zemí světa podle řady kritérií, jsou čeští odboráři desátí nejvstřícnější na světě. Právě to ale někteří levičáci Falbrovi vyčítají. Říkají, že byl až příliš konsensuální a kultivovaný. Pro odborového vůdce prý není dobrou vizitkou, když se téměř nestávkuje a když do generální stávky za osm let nevedl své lidi ani jednou.

Po uplynulém víkendu mu možná někdo s nelibostí předhodí, že na odborářském sjezdu se s ním přišli rozloučit nejen sociální demokraté Miloš Zeman a Vladimír Špidla, ale i předseda ODS Václav Klaus. Zazní hlasy, že je paradoxní slyšet chválu na titulárního představitele zaměstnanců ze strany šéfa největší pravicové strany, jasně stojící na pozici zaměstnavatelů. Ovšem fakt, že si levicově založeného Richarda Falbra mohou shodně vážit jak Zeman, tak Klaus nemá v sobě nic ideologického. Politici prostě ocenili jeho schopnost odpovědného státnického nadhledu nad přízemně provinciálním poštěkáváním.

Richard Falbr, který se narodil ve Velké Británii jako syn letce české stíhací perutě, zůstává po odchodu z odborů dál senátorem. Jeho mandát vyprší za dva roky. Hodlá opět vstoupit do sociální demokracie a být pouze řadovým členem. V čele odborů ho nahradila jeho dosavadní pravá ruka a soused v lavici českého Senátu Milan Štěch. Ten sice nemá takové charisma, ale v odborářských i politických kruzích je respektovaný. Názorově je na stejné lodi jako Falbr, takže svůj neagresivní styl by si měla Českomoravská konfederace odborových svazů udržet i nadále. A to je dobrá zpráva.