Odpůrci i zastánci kubánského režimu si v Praze vyměňovali názory

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu v určitou chvíli nedalo poznat, zda se zde koná akce na podporu opozice kubánského režimu, nebo jeho oslava. Na jednom místě se totiž sešli lidé požadující propuštění kubánských politických vězňů a mladí komunisté.

Již druhým dnem zde pořádala společnost Člověk v tísni akci, která má kubánské disidenty podpořit. Do symbolické vězeňské cely se postupně nechalo zavřít několik desítek lidí, včetně známých osobností. Časem stráveným v cele vyjádřili solidaritu 75 Kubáncům, kteří pro své kritické názory byli před dvěma lety odsouzeni k vězení. Mezi "vězni" se v pátek objevili například herci Tomáš Hanák s Aňou Geislerovou. V sobotu mohli kolemjdoucí vidět za mřížemi režiséra Jana Hřebejka, fotografa Tona Stana a několik bývalých disidentů a spisovatelů.

Proti nim se na dvacet minut postavilo zhruba 15 mladých lidí se sovětskými vlajkami. Přišli právě kvůli akci nadace Člověk v tísni. Mezi oběma stranami se poté strhla hlasitá výměna názorů. "Chceme upozornit na to, že kampaň vedená proti Kubě není jen otázka této vězeňské klece, ale dlouhodobá věc, která pouze ukazuje, že existuje dvojí metr při nahlížení na lidská práva," řekl ČTK zástupce Komunistického svazu mládeže Zdeněk Štefek. Se svými vrstevníky naopak přišel podpořit současný komunistický režim Fidela Castra. "Organizátorům z nadace vadí několik disidentů, ale nevadí jim například porušování práv na základně Guantánamo Spojenými státy i v řadě dalších zemí. Nesouhlasíme s tím, co podniká Člověk v tísni. Myslíme si, že je to prodloužená ruka určitých kruhů, která si klade za cíl politickou destabilizaci na Kubě," uvedl Štefek. Podle něj je řada kubánských disidentů a bojovníků za lidská práva jen skupina spojenců teroristů, kteří vyhazovali do povětří letadla, ničili úrodu, vraždili učitele. Mladí komunisté zde uspořádali dvacetiminutovou petiční akci a získali během krátké chvíle několik podpisů především z řad starších občanů. "Chceme podpořit Kubu. Není to jen naše akce, probíhá celosvětově a staví se na obranu Kuby," dodal Štefek.

"Je to provokace, o kterou se mladí komunisté pokusili už loni. Nikoho ale nepřekvapí jejich postoje. Obvinění, že Člověk v tísni podporuje terorismus, je příliš agresivní. Pochybuji, že někdo mírumilovným happeningem na podporu politických vězňů bude teroristou," reagovala na protest členka nadace Dana Baschová.