Staročeský kuba – klasické vánoční jídlo

Foto: Klára Stejskalová

V minulosti nesměl chybět na žádném štědrovečerním stole. Dnes se vrací jako polední bezmasé jídlo, protože podle zvyku se nemá jíst do štědrovečerní večeře žádné maso.

Foto: Klára Stejskalová

Historie houbového kupy sahá až do pohanských dob. Staří Slované měli houby v úctě a považovali je za posvátnou surovinu. Samotný kuba byl spíše jídlo chudého lidu zmítaného válkami a častými hladomory. I když houby v Čechách nekonzumovali zdaleka jen chudí lidé. Původ tohoto pokrmu bývá připisován Jihočechům. Jídlo se postupně rozšířilo do celé země a stalo se tradičním vánočním pokrmem. Podle tradice se totiž nesmí jíst na Štědrý den až do večera maso, aby lidé spatřili zlaté prasátko.

Foto: Klára Stejskalová

Příprava kuby je velmi jednoduchá, rychlá a snadná, zapotřebí jsou kroupy z ječmene a sušené houby. Chuť pokrmu dodává domácí sádlo a tradiční koření majoránka. Vzhledem k tomu, že kroupy jsou bohaté na minerální látky a tělu dodávají potřebnou energii, staročeské jídlo se dnes vrací do jídelníčku nejen na Vánoce.

klíčové slovo:
  • České Vánoce
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.