Staročeská kulajda

Kulajda patří mezi tradiční jídla české kuchyně. I když každá rodina si ji vaří podle svého receptu.

Kulajda, foto: Klára Stejskalová

Kulajda je typická bílá polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, vajíčka, kopru, brambor a čerstvých hub. Jde o polévku, ale vzhledem k sytosti se může podávat i jako hlavní jídlo. V české kuchyni jde o takový fenomén, že má dokonce své vlastní heslo ve wikipedii. Především v Jižních Čechách, odkud recept pochází, jí nabízí řada restaurací. Recept na voňavou polévku, která podráždí smysly, se v rodinách předává z generace na generaci. A i když jí každý vaří trochu jinak, liší se například kořením, chutná vždycky.

Související

  • Česko na talíři

    Řízek, guláš, svíčková nebo buchty? Co je typicky české jídlo? Jaké je kulinární dědictví českých zemí? A může česká gastronomie něčím obohatit tu světovou?