ODS chce svrhnout vládu již tento týden

ODS vysloví nedůvěru koaliční vládě sociálních demokratů, unionistů a lidovců tento týden. Výkonná rada největší opoziční strany v pondělí rozhodla o tom, že podpoří iniciativu svých poslanců. "Špidlova vláda škodí republice," vysvětlil na tiskové konferenci důvod hlasování o důvěře kabinetu místopředseda strany Petr Nečas.

Špičky ODS své rozhodnutí vysvětlily mimo jiné tím, že premiér Vladimír Špidla upustil od svého tvrzení, že existenci své vlády podmiňuje přijetím finanční reformy sněmovnou. Reforma podle občanských demokratů Českou republiku dostane do situace, kdy bude mít ve své historii největší roční zadlužení.

Konkrétní termín, kdy se bude sněmovna návrhem zabývat, je podle ODS závislý na pořadu schůze, která začne v úterý odpoledne. Občanští demokraté mají ve sněmovně dostatek hlasů na to, aby dolní komoru k hlasování o důvěře kabinetu přiměli. K tomu, aby sněmovna vyjádřila nedůvěru, by ale potřebovali kromě hlasů opozičních komunistů alespoň jeden hlas z tábora vládní koalice. "Bude záležet na každém poslanci, jak se rozhodne," uvedl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Druhá parlamentní opoziční strana KSČM je také pro vyslovení nedůvěry vládě, protože se jí nelíbí chystaná finanční reforma. Chce, aby reforma více zatížila bohaté a aby vláda vypracovala prorůstový ekonomický program a zajišťovala zaměstnanost.