ODS, TOP 09 a VV chtějí vytvořit vládu, Klaus zve Nečase na Hrad

Občanská demokratická strana, TOP 09 a Věci veřejné (VV) zkusí vytvořit společnou vládu. Deklarace vyjadřující toto odhodlání je výsledkem středeční schůzky jejich představitelů. Šlo o první trojstranné setkání politiků těchto stran. Expertní týmy by nyní měly jednat o konkrétních bodech koaličního programu. Teprve tato jednání prověří schopnost přetavit obecnou vůli ke společné vládě ve skutečnost. Prezident Václav Klaus si na čtvrtek pozval lídra ODS Petra Nečase, který ho má informovat o povolebním vyjednávání. Nic bližšího Pražský hrad ke schůzce neuvedl, a lze tedy jen spekulovat, zda se prezident po tomto setkání rozhodne Nečase pověřit jednáním o vládě, případně ho na základě ústavy rovnou jmenovat premiérem, anebo zůstane zatím jen u informativní schůzky. Klausův tajemník Ladislav Jakl v úterý v Českém rozhlase 1 - Radiožurnálu řekl, že podle něj bude prezident předtím, než někoho jmenuje premiérem, chtít věrohodné záruky, že navrhovaný projekt má ve sněmovně většinu a že se "nejde jen tak do slepého pokusu".

ODS, TOP 09 a VV mimo jiné slibují zastavit zadlužování země. Levice míní, že změny připravované vznikající trojkoalicí postihnou hlavně lidi s nižšími příjmy. Pravice naopak říká, že na případný finanční kolaps státu by nejvíc doplatili právě ti nejchudší. Úspornější rozpočtová politika ale není zdaleka jediným avizovaným cílem a v některých programových bodech se VV, ODS a TOP 09 ve svých receptech liší. Již v minulých dnech se ukázalo, že třecí plochy jsou mezi nimi třeba v oblasti boje proti korupci či ve zdravotnictví. VV v úterý uvedly, že se do vlády "nehrnou" a může to dopadnout i tak, že ji budou podporovat z parlamentních lavic na základě předem stanovených podmínek vymezených smlouvou. ODS i TOP 09 ale daly najevo, že si přejí standardní koaliční model, kdy všechny zúčastněné subjekty sdílejí přímou vládní odpovědnost.

Sociální demokracie se sice od voleb snaží do dění aktivně zasahovat a vést vlastní jednání, její těsné volební vítězství ji ale zatím staví spíš do role pozorovatele. O tom, že politický prostor ČSSD je nyní omezený, píše spolustraníkům i odstupující šéf ČSSD Jiří Paroubek. Aktuální lídr ČSSD Bohuslav Sobotka se ve středu měl setkat s VV, předseda strany Radek John ale schůzku zrušil kvůli práci na koaličním programu vznikající vlády s ODS a TOP 09. Uvedl, že VV chtějí s ČSSD komunikovat, ale nyní je prioritou, aby začaly pracovat programové týmy. Tříčlenné pracovní skupiny se budou zabývat koaliční dohodou v sedmi oblastech: první jsou veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém, druhou zdravotnictví, následuje zahraniční politika, obrana a bezpečnost. Čtvrtou oblastí bude právo, spravedlnost, veřejná správa a korupce, pátou školství, věda, výzkum a kultura, za ní následuje problematika venkova, zemědělství a poslední pracovní skupina se bude zabývat podporou podnikání a infrastruktury.