Odstartoval další ročník Bohemia Jazz Festu

Rudy Linka

Největší Free Jazz Party v Evropě. Tak o festivalu Bohemia Jazz Fest píše prestižní americký časopis DownBeat. Jeho šestý ročník začal v úterý v podvečer na Staroměstském náměstí v Praze.

Rudy Linka
Festival založil Čechoameričan Rudy Linka, absolvent Pražské konzervatoře, který dnes žije v New Yorku a patří k nejlepším jazzovým kytaristům ve Spojených státech. Za předchozích pět ročníků se z původně malého projektu, který vznikl v jihočeských Prachaticích, stala přehlídka s desítkami tisíc návštěvníků a mezinárodními hvězdami jazzové scény. Také letos je podle Rudyho Linky uvidí i diváci mimo Prahu:

"Máme vlastně to samé turné, jaké jsme měli minulý rok. Začínáme v Praze, pak Domažlice, Plzeň, Tábor. Potom máme chvíli pauzu a pak máme Brno, Prachatice a České Budějovice."

A koho se vám podařilo letos přivézt?

"Máme výborný program, jsem hrozně rád. Máme velké hvězdy jako McCoy Tyner Quartet, Gary Bartze, který s ním hraje v kapele. Vlastně mnoho z těch hráčů by mohlo mít své vlastní kapely. Ve středu hraje Terje Rypdal s norským big bandem, Ondřej Konrád hraje v Domažlicích. Máme Johna Scofielda, který hraje v Brně, Triloka Gurtu, který hraje v Českých Budějovicích..."

John Scofiled,  foto: Archiv festivalu
Vy máte tentokrát i norský program. Proč?

"My máme celý norský večer. Ta myšlenka vlastně vznikla tak, že zaprvé Norsko má skvělou hudbu. Norsko ale tady v Česku taky dělá úžasné věci, protože přes Norské fondy opravují naše kulturní památky. Já jsem se to dozvěděl loni, protože mám chalupu u Prachatic. Jel jsem tam kolem jednoho kostela a tam byla cedulka, že ho opravili Norové. A když se na to člověk podívá blíž, tak zjistí, že tu Norové během pěti let utratili asi 130 nebo 140 milionů eur. A teď plánují utratit další peníze. Ve Strahovském klášteře třeba opravili celý sál. A mně připadá, že to je úžasné. Takže jsem chtěl udělat celý norský večer, abychom trošku poděkovali, a taky kvůli skvělé norské hudbě."

Každý rok se návštěvnost na festivalu zvyšuje, každý rok je rekordní. Jaká bude letos?

"Minulý rok na nás přišlo přes 70 tisíc lidí. Ale v číslech to není. Úspěch není v tom, že na nás letos přijde 80 tisíc. I když mne hrozně těší, že lidi přicházejí. Mně se ale nejvíc líbí to, že se nám neustále daří držet kvalitu. A kvalita někdy s čísly nemá nic společného. Aby se něco dělalo dobře, člověk musí být velice pečlivý. A když jde o větší věci, je někdy těžké tuhle soustředěnost a pečlivost udržet. Ale doufám, že přijde plno lidí."

Rudy Linka ale přiznal, že sám si na letošním festivalu nezahraje:

"Protože jsem si před čtrnácti dny přiskřípl prst ve vratech na chalupě. A teď mi bude trvat myslím dva měsíce, nežli zase začnu hrát. Už ale hraju se třemi prsty, takže jsem přišel na to, že umím hrát se třemi prsty. I když nad tím člověk musí jinak přemýšlet. Ale přemýšlet je dobrý."

A jak se festival líbil návštěvníkům? Na dláždění Staroměstského náměstí seděla skupinka mladých Američanů z Georgie. Festival je podle nich skvělý, muzika je krásná a Praha je nádherné město.

Pražští diváci si mohou jazz poslechnout i ve středu večer, pak už se festival stěhuje do Domažlic.