Olomoucký kraj rozdělí 500 000 korun pro Asii na tři konta

Olomoucký kraj věnuje obětem zemětřesení a následných ničivých vln tsunami v jihovýchodní Asii částku 500 000 korun. Krajská rada rozhodla, že peníze rozdělí na tři účty. Zašle je na konta Českého výboru pro UNICEF, České katolické charity a Českého červeného kříže. Novináře o tom informoval hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík. "Rozhodli jsme se peníze rozdělit, protože jinak by o částce muselo znovu rozhodovat krajské zastupitelstvo. To nám už v závěru prosince dalo mandát určit, kam peníze půjdou, takže jsme celou věc chtěli urychlit," uvedl hejtman. O daru 500 000 korun pro postiženou oblast jihovýchodní Asie rozhodlo krajské zastupitelstvo 30. prosince.

Peníze obětem přírodní katastrofy věnuje například i město Olomouc. Na pět humanitárních kont rozdělí částku 250 000 korun. Peníze uvolnila i radnice v Jeseníku. Na sběracích listinách Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) je zatím evidováno 420 630 korun od dárců. Kromě toho ACHO v prvních dnech uvolnila z Nouzového fondu Tříkrálové sbírky 150 000 korun a významný dárce Charity věnoval 123 000 korun. Celkem tedy ACHO dostala od dárců pro Asii 693 630 korun.

Češi již na pomoc zemětřesením postiženým regionům v Asii přispěli zhruba 230 milionů korun. Občané přispívají prostřednictvím dárcovských SMS zpráv a bankovních účtů humanitárních organizací.