Olomoučtí kolaři během jarní projížďky spálili Moranu

Skoncovat se zimou se v sobotu rozhodli členové občanského sdružení Olomoučtí kolaři. Během tradiční projížďky hanáckou metropolí vrhli do rozbouřené řeky Moravy slaměnou Moranu, symbol odcházející zimy. Samotného aktu se ujal hejtman Olomouckého kraje Jan Březina, jemuž pomáhal poslanec Evropského parlamentu Per Arne Arvidsson.

"Moranu jsem hodil do vody s rozkoší a radostí, že zima už končí. Mám chladné období rád, ale letos už bylo zimy přece jen dost," řekl ČTK Březina. Jelikož se Morana nechtěla své vlády jen tak snadno vzdát, museli jí do proudu pomoci dva otužilí plavci.

Jarní projížďku Olomoucí a pálení Morany pořádali letos Olomoučtí kolaři již potřetí. V sobotu se jich sešlo na sedm desítek a hanáckou metropolí ujeli asi šest kilometrů. "Projeli jsme cyklostezky, které byly ve městě vybudovány v posledních letech. Je to už tradice, za rok se určitě sejdeme znovu," uvedl jednatel sdružení Jaroslav Mikšaník. Sdružení se už několik let zasazuje o budování cyklostezek ve městě, zlepšení podmínek pro cyklisty a kolo prosazuje jako alternativní způsob dopravy, šetrný k životnímu prostředí. Pořádá výlety na kolech pro veřejnost a vydává časopis Drátěný osel.