Olympiáda skončila, Česká republika obsadila v pořadí národů 14.místo

Ester Ledecká, foto: ČTK

Sedm medailí získali čeští reprezentanti na zimních olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu. Hvězdou české výpravy byla Ester Ledecká a její dvě zlaté.

Jiří Kejval,  foto: Markéta Kmoníčková,  archiv ČRo
Na nejcennější kov dosáhla letos jen Ledecká, stříbro pak přidali biatlonista Michal Krčmář a rychlobruslařka Martina Sáblíková, bronzové medaile si z her odvezly biatlonistka Veronika Vítková, rychlobruslařka Karolína Erbanová a Eva Samková, která zabodovala ve snowboardcrossu.

Tolik medailí nečekal ani předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který byl v Koreji zvolen i členem Mezinárodního olympijského výboru:

"Já jsem byl na to před olympiádou tázán, a přesto, že jsem v životě většinou optimista, tak tady se ukázalo, že jsem měl špatný odhad a byl jsem spíše pesimista. Myslel jsem si, že získáme tak 3-4 medaile. Při neúčasti Gabriely Koukalové, při zdravotních problémech, které měla Eva Samková a Martina Sáblíková, naše největší hvězdy, tak jsem si myslel, že není reálné dostat se přes 4 medaile. Výsledek je pak pro mě z říše snů."

Ledecká!

Ester Ledecká,  foto: ČTK
Největší českou hvězdou her a překvapením pro sportovní svět byla Ester Ledecká. Stala se první sportovkyní v historii, která vyhrála zlatou medaili na stejných hrách ve dvou různých sportech. To, že zaboduje v paralelním obřím slalomu na snowboardu, se přeci jen dalo očekávat, její vítězství v lyžařském super-G bylo překvapením.

"Myslím si, že tohle je takový úspěch, který nás překračuje. Třeba nám všem dojde, co se stalo, až po několika měsících, možná i letech. Když se setkávám s ostatními sportovními funkcionáři, tak všichni říkají: Gratulujeme, to je úžasné. Myslím, že takovou reklamu České republice, jakou udělala Ester, dokázala udělat naposledy Věra Čáslavská."

Ester Ledecká nesla českou vlajku,  foto: ČTK
Překvapením bylo vítězství Ledecké na lyžích i pro sportovní fanoušky, kteří na české sportovce rádi sázejí. Zlatou medaili z lyžování netipoval například u Sazky nikdo. U Tipsportu se ale přece jen odvážlivci našli, říká jeho mluvčí Václav Sochor.

"Zatímco na závod Martiny Sáblíkové se prosázely miliony, tak na triumf Ledecké to byla sázky za desetikoruny, výjimečně za stokoruny. Na její vítězství v super G si vsadilo jenom patnáct lidí. Dohromady vyhráli asi 20 tisíc korun. Největší trefa u Tipsportu byla sázka za 20 korun v kurzu 150:1, výhra tak dělá 3000 korun."

Olympijské hry v Pchjongčchangu skončily v neděli, českou vlajku nesla na závěrečném ceremoniálu právě Ledecká. Celkově byla česká republika v pořadí zemí čtrnáctá. I další zimní olympiáda se bude konat v Asii, symbolickou štafetu v podobě olympijské vlajky převzala čínská metropole Peking.