Opava je již částečně pod vodou, probíhá evakuace několika tisíců lidí

Město Opava zahájilo evakuaci obyvatel z částí ohrožených velkou vodou. Týká se to tisíců lidí. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat by měla v noci mezi 02:00 a 06:00. ČTK to řekl opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

"Udělali jsme aktuální elektronické mapy. Budou tam ohraničeny ulice, pokud až voda může dojít. Ta voda bude více než stoletá, průtok je obrovský, kulminace vody je předpokládaná v neděli v nočních hodinách někdy od 02:00 do 6:00," řekl primátor. Hasiči od večera čistí koryta řek pod mosty a odstraňují z nich stromy, větve i další naplavené věci, tak aby průtok byl co největší a překážky mu nebránily.

"Všechny žádám a o trpělivost. Potřebuji, aby nám pomohli, aby nevznikla panika. Chce to řešit v klidu, sbalit se, zajistit si věci a odjet. I auta přeparkovat. Otevřeli jsme parkovací domy, všechno je zdarma," řekl primátor.

Průtok v řece Opavě podle něj může být až 500 metrů krychlových za vteřinu, zatímco při ničivých záplavách v roce 1997 to bylo zhruba 380 metrů krychlových za vteřinu. Od roku 1997 se ale udělala řada protipovodňových opatření.

Primátor upozornil, že na některých místech, například v Držkovicích, už se voda z břehů vylila. "Už jsou zavřené cesty, třeba na Vávrovice, Držkovice. Opava se vylila a teče přes pole, je to tam neprůjezdné. Takže, prosím, tam do takových lokalit vůbec nejezdit a prosím, ať se nejezdí lidé ani dívat, jak to vypadá, protože pak vznikají zbytečně krizové situace," řekl Navrátil.