Opera v Utahu uvedla premiéru Janáčkovy Její pastorkyně

Opera v Salt Lake City v americkém státě Utah na jihozápadě USA uvedla v noci na neděli v premiéře Janáčkovu operu Její pastorkyňa. V titulní roli Jenůfy se představila sopranistka Cynthia Claytonová, postavu Kostelničky ztvárnila světoznámá americká mezzosopranistka Judith Forstová, která před měsícem sklidila nadšené ovace za výkon v další Janáčkově opeře Káťa Kabanová v newyorské Metropolitní opeře.

Utažská opera dílo uvádí pod názvem Jenůfa s původním českým libretem Gabriely Preissové a s anglickými titulky. Celkem připravila pět představení, z nichž jedno bude přenášet místní rozhlasová stanice zaměřená na klasickou hudbu. "Je to fascinující dílo," řekla o Její pastorkyni Claytonová v místním tisku. "Tak skvělou ji činí to, že v ní nevystupují jen divadelní postavy. Jsou to opravdoví lidé," cituje ji list Deseret Morning News. Hudební nastudování, včetně českého textu, "bylo daleko snazší než porozumění povahy Jenůfy," řekla Claytonová. Dirigent Robert Tweten, pod jehož vedením soubor operu připravil, považuje Její pastorkyni za "fantastický kus". "V ní, stejně jako v dalších Janáčkových operách, je těžké oddělit hudbu a dramatický obsah díla. Vychází z naturalistické tradice, ale Janáček ji zpracoval vlastním, osobitým stylem... Diváci budou ohromeni," řekl dirigent před premiérou.

Leoš Janáček je vedle Antonína Dvořáka nejčastěji uváděným českým skladatelem na amerických hudebních scénách. Janáčkovy opery ovšem zpravidla zařazují na svůj repertoár slavné operní domy v New Yorku, Chicagu nebo San Francisku, zatímco menší divadla nacházela cestu k Janáčkovi zřídkakdy. Utažská opera svým odvážným krokem tento trend mění, napsal Deseret Morning News.