Opoziční ODS i vládní KDU-ČSL: Grossova omluva není dostatečná

Veřejná omluva, kterou v sobotu pronesl premiér Stanislav Gross za výroky kolem majetkových poměrů své rodiny, není pro politiky opoziční ODS ani vládní KDU- ČSL dostatečná. Dali to v neděli najevo v diskusním pořadu televize Nova Sedmička. "Nebyla to určitě omluva k nám, byla to omluva k občanům, nevím, ke kterým. Vnímal jsem ji spíš jako omluvu za nešikovnost a to si myslím, že není omluva," řekl v neděli člen předsednictva a šéf senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek. Místopředseda ODS Ivan Langer očekával, že předseda vlády vysvětlí všechny "pochybnosti", které provázejí způsob získání Grossova vysokoškolského vzdělání a peněz na financování dostavby a vybavení jeho bytu a pochybnosti o napojení na podnikatelku Libuši Barkovou, podezřelou z vydělávání peněz z prostituce. "Tam byl pouze náznak omluvy za to, co říkal, nikoli za to, co v minulosti dělal," uvedl Langer.

Gross v rozhovoru pro televizi Nova nebyl při vysvětlování své omluvy o moc konkrétnější. Zopakoval to, že když před šesti lety řešil svou bytovou situaci, měl být asi prozíravější. "Možná jsem v té době měl jít cestou ekonomicky méně výhodnou, třeba že bych si vzal větší hypotéku," uvedl. "Za to si své politické následky ponesu, ale nemyslím si, že by kvůli tomu měla padat vláda," poznamenal Gross. Vyhnul se přímé odpovědi na otázku, zda se považuje za důvěryhodného premiéra. "Sám sebe nehodnotím, myslím si, že to právo nemám," řekl Gross. Přiznal, že utrpěl "určitý šrám" na své pověsti, který bude muset odpracovat.

Premiérova sobotní vystoupení předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý "vnímal jako aplikaci starého hesla: Nejlepší obrana je útok a čím sprostší, tím lepší". Chce proto v pondělí navrhnou výkonné radě ODS, aby nečekala do sjezdu ČSSD a iniciovala co nejdříve hlasování o nedůvěře vládě bez ohledu na jeho výsledek, aby se ukázalo, kdo z poslanců Grossův kabinet podporuje.