Oscara získal i dokument o rodilé Pražačce, která přežila holocaust

Nicolas Reed (vlevo) a Malcolm Clarke převzali sošku Oscara za nejlepší krátký dokument roku "The Lady in Number 6: Music Saved My Life"

Krátký filmový dokument britského režiséra Malcolma Clarkea The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život) získal v noci na pondělí v Hollywoodu Oscara v kategorii krátký dokumentární film. Přibližuje život pražské rodačky Alice Herzové-Sommerové, nejstarší ženy, která přežila holocaust. Světoznámá klavíristka se dožila 110 let. Zemřela v Londýně minulý týden.

Alice Herzová-Sommerová pocházela z pražské židovské rodiny, její rodiče se přátelili s Franzem Kafkou nebo Maxem Brodem. Už před druhou světovou válkou se stala mezinárodně uznávanou klavíristkou. Hudebníkem byl i její manžel Leopold Sommer, oba však byli, společně s malým synem, za nacistické okupace transportováni do terezínského ghetta. Leopold Sommer později zemřel v koncentračním táboře v Dachau, Alice Herzová-Sommerová se i se synem dožila konce války. Ve svých vzpomínkách vylíčila, že ji přežila jen díky hudbě. V terezínském ghettu uspořádala pro své spoluvězně na 150 koncertů. Po válce se usadila v Izraeli, kde působila mimo jiné jako hudební pedagožka. Velmi tu přispěla k propagaci české hudby. Ve stáří se odstěhovala do Londýna, kde tehdy žil její syn, violoncellista Rafael Sommer. Alice Herzová-Sommerová se hudbě věnovala prakticky až do své smrti, denně hrála na klavír. Její život se stal předlohou vzpomínkové knihy i filmových dokumentů. Ve svém snímku Sedm světel ho zachytila i filmařka Olga Sommerová. Autoři britského snímku The Lady in Number 6, který získal letošního Oscara v kategorii dokumentů, v děkovné řeči předali pozlacenou sošku právě Alici Herzové-Sommerové. "Naučila nás všechny ve štábu, abychom se na věci kolem sebe dívali optimističtěji," prohlásil režisér Malcolm Clarke.