Oslava v Teplicích: Husák bude odvolán z pozice krajského ředitele, Hnilička složil mandát

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá Vladislava Husáka kvůli jeho účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu k 1. únoru z postu libereckého krajského policejního ředitele. Zároveň s ním povede kázeňské řízení, do jehož ukončení bude Husák na řadové pozici. Švejdar to napsal na twitteru.  Husák uvedl, že svou funkci po porušení covidových opatření nabídl sám. Sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje Husákovo odvolání za správné rozhodnutí, bylo podle něj jediným možným krokem ze Švejdarovy strany.

Liberecký policejní ředitel se dnes sešel se Švejdarem na policejním prezidiu a požádal o dovolenou. Policejní prezident uvedl, že žádosti vyhověl. Husák pro web PressPort Magazín uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké. "To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval," uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální a proč nepožádal o její rozpuštění.

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) složil kvůli porušení protiepidemických opatření poslanecký mandát. Učinil tak dnes prohlášením přímo na sněmovním plénu. Omluvil se za to, že porušil vládní opatření, a uvedl, že je namístě, aby ze svého jednání vyvodil důsledky. Udělal jsem chybu, nebyla to moje první chyba a určitě to nebude ani moje poslední chyba, řekl. Většina opozice žádá i jeho konec v čele sportovní agentury. Hnilička dříve sdělil, že o funkci v agentuře se rozhodne podle reakcí ze sportovního prostředí.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat odchod Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Premiér se nedomnívá, že Hniličkovo odvolání z funkce by osm měsíců před volbami bylo správné.