OSN: Český obchodník se zbraněmi zadržený v Libérii je na útěku

Český obchodník se zbraněmi Dalibor Kopp, který byl v západoafrické Libérii zatčen v polovině prosince loňského roku, je na útěku. Podle agentury AFP to v sobotu oznámil zvláštní vyslanec OSN v Libérii Abú Músá. České ministerstvo spravedlnosti požádalo před týdnem o Koppovo vydání. Dvaačtyřicetiletý podnikatel prý zmizel poté, co dostal povolení zřejmě od zkorumpovaného úředníka opustit na 24 hodin vězení, aby se mohl setkat s manželkou a dítětem.

Kopp v sobotu telefonicky Českému rozhlasu tvrdil, že nikam neprchá a že byl normálně propuštěn. Mluvčí resortu spravedlnosti Petr Dimun v první reakci řekl, že ministerstvo opět požádá o Koppovo vydání, pokud se dozví, že byl znovu zatčen.

Músá odmítl sdělit jméno úředního činitele, který takové povolení podepsal. Řekl pouze, že hned, jak se v noci na sobotu o záležitosti dozvěděl, dal příkaz k jeho okamžitému zatčení. Koppa s rodinou ale policie už nenašla. "Pátráme po něm od (pátečního) večera. Tento muž představuje nebezpečí pro celou západní Afriku. Aktivně se účastní vyostřování konfliktů v oblasti tím, že prodává zbraně různým ozbrojeným skupinám. Pustit takového muže na svobodu je samo o sobě nebezpečím pro mírový proces v Libérii," citovala AFP abú Músu.

Podle Radiožurnálu se Kopp chystal v Libérii a v dalších afrických zemích podléhajících zbrojnímu embargu prodat linku na výrobu těžkého kulometu a několik tisíc nábojů do lehkého děla.

Koppa zadržely v Libérii jordánské mírové složky OSN na základě mezinárodního zatykače, který na něj v září loňského roku vydal Městský soud v Brně pro tři různé trestné činy týkající se nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Hrozilo mu desetileté vězení. Policie a státní zastupitelství požadovaly již v dubnu, aby byl vzat do vazby. Poté, co soud ale odmítl vydat zatykač, uprchl podnikatel do zahraničí.