Akustický systém umí s pomocí neuronové sítě detekovat střelbu i typ zbraně. Vyvinul ho výzkumný tým ČVUT

Výzkumníci z FEL ČVUT vyvinuli systém, který s pomocí umělé inteligence detekuje střelbu i typ zbraně

Vědcům se podařilo vyvinout systém, který je schopen během několika sekund detekovat střelbu, určit polohu střelce, odhadnout ráži a typ použité zbraně. Právě v současné době se v Česku diskutuje o novém zákonu o zbraních.

Akustický systém tak může v případě kritické situace dodat policii během několika sekund podstatné informace.

Ilustrační foto: Skitterphoto,  Pixabay,  Pixabay License

"Unikátnost tohoto systému je ve využití neuronových sítí k identifikaci typu zbraně, kterou k výstřelu došlo. Od jiných systémů se liší hlavně tím, že je schopen nejenom detekovat a lokalizovat střelce, ale zároveň i určit s vysokou pravděpodobností, přesahující 90 procent, typ zbraně, kterou bylo vystřeleno," vysvětluje Jakub Svatoš z Katedry měření ČVUT.

Výzkumný tým katedry měření se akustickou detekcí střelby zabývá už od roku 2016. Nejnovější verze, se kterou vědci pracují, se skládá ze samostatných měřících jednotek a vzdáleného serveru. Každá z nich má dva mikrofony a neustále monitoruje okolí.

Systém střelbu odliší od okolního hluku s přesností 99 procent

Systém umí určit typ zbraní, na který byl natrénovaný, ale není problém naučit ho na další typy. Zároveň umí dobře odlišit okolní hluk od zvuku zbraní.

"V případě nějaké nebezpečné situace, právě střelby, dojde k odeslání polohy všech akustických jednotek, které střelbu detekovaly, na vzdálený server. Tam kromě lokalizace a upřesnění, zda opravdu došlo ke střelbě, dochází právě pomocí neuronových sítí ke klasifikaci typu zbraně. Co se týče úspěšnosti, tak náš detektor umí s úspěšností více než 99 procent rozeznat střelbu od jiné impulzní akustické události."

V této chvíli je akustický systém ve fázi prototypu. Systém bude podle vědců využitelný pro speciální vojenské účely, ale i v budovách jako jsou školy, nemocnice, anebo také v městské zástavbě.

Není třeba lidská obsluha

Vedoucí katedry měření FEL ČVUT,  prof. Jan Holub | Foto: Petr Neugebauer,  FEL ČVUT

"Výhoda našeho systému je v tom, že nepotřebuje žádnou lidskou obsluhu. To znamená, že detektor je autonomní a v případě nějaké události je schopen v řádu několika sekund upozornit příslušné složky, že tedy může dojít k výstřelu a případně i informovat tyto složky, o jaký typ zbraně se jedná," dodal Jan Svatoš.

Bezprostřední informace o čase a místu střelby z určitého typu zbraně na monitorovaných veřejných místech může být zcela zásadní pro včasný a efektivní zásah policie.

Akademici nemají kapacitní, logistické ani organizační zázemí na to, aby technologii vyráběli a instalovali. Chtějí ale spolupracovat s výrobcem, který by zázemí měl. Zařízení pro akustickou detekci střelby existuje ve světě více, ale většina z nich typ zbraně rozlišit nedokáže. Vědci z ČVUT jsou dál právě díky zapojení umělé inteligence.