Vláda podpořila ústavní právo bránit sebe i jiné se zbraní

Vláda podpořila senátní návrh na ústavní právo bránit život i se zbraní. A to za podmínek stanovených zákonem. Původně chtěl dát kabinet k návrhu neutrální stanovisko.

Zasedání vlády 13. července 2020,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Po dramatické diskuzi ministři návrh podpořili. Několik z nich totiž změnilo názor.

"Diskuze tam byla trošku dramatičtější, ale vyvíjela se. Ne všechna ministerstva setrvala na svých stanoviscích," uvedla ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová.

Řada ministrů změnila při projednávání návrhu svůj původně odmítavý nebo zdrženlivý postoj. Například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) či ministr obrany Lubomír Metnar za hnutí ANO.

Podle kritiků už právo v listině je

Jiří Dienstbier,  foto: Vojtěch Man,  archiv ČRo

Kritici však namítají, že je norma nadbytečná, protože toto právo už v listině je. V České televizi to řekl například Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD.

"V listině novelizují článek 6, což je právo na život. Konkrétně tedy upravují podobu možnosti bránit svůj život i se zbraní v ruce, což listina zahrnuje už dnes, tedy věcně to není změna. Práva držitelů zbraní to nijak neposílí, protože se nemění článek upravující vlastnické právo, ale článek umožňující bránit svůj život."

Senátor za STAN Zdeněk Hraba odmítl obavy, že by se lidé začali ozbrojovat.

"Kritici tomu vyčítali, že to bude lidi motivovat k tomu, aby si víc pořizovali zbraně. Myslím si, že předkladatelé na vládě vysvětlili, že tomu tak není. A že naopak to bude bránit tomu, aby se zakazovalo nosit třeba ženám pepřové spreje, nosit nože o určité délce a muset vysvětlovat, proč ten nůž má dotyčný u sebe."

Pokud bude právo v Listině, nemůže být omezeno běžným zákonem

Foto: Pixabay,  Public Domain

Norma, pokud bude v základní listině práv a svobod, má podle předkladatelů čelit odzbrojovacím tendencím v Evropské unii a zabránit tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem.

Česko na kontroverzní směrnici EU, která omezuje vlastnictví zbraní, včetně legálně držených, podalo žalobu. U Soudního dvora Evropské unie však neuspělo a vláda musela ve Sněmovně předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře. Teď ji posuzují parlamentní výbory.

Česko se v posledních letech opakovaně umístilo v první desítce nejmírumilovnějších zemí. Žebříček vydává britský Institut pro hospodářství a mír. Česko bylo loni desáté, letos v červnu si polepšilo na osmé místo.