Otevírají se vnitřní restaurace, bazény, sauny či kluby. Vláda rozvolňuje po rozhodnutí soudu

Restaurace a další stravovací zařízení budou moci od pondělí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) otevřít vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

K náhlému rychlému rozvolnění vláda podle Vojtěcha přistoupila kvůli tomu, aby respektovala rozsudek Nejvyššího správního soudu. Podle ministra by mělo být uvolňování pomalejší a sám by byl spíše pro otevření až od 14. června, jak bylo dříve avizováno, uvedl. Hygienická služba minulý týden skontrolovala 800 návštěvníků restaurací, u 90 našla pochybení.

Od pondělí se budou moci s režimovými opatřeními otevřít hudební či společenské kluby a diskotéky, lidé budou muset mít testy provedené zdravotníkem. Přestože se mohou otevřít diskotéky, nesmí se v nich podle opatření tancovat. Podle Vojtěcha je to z epidemického hlediska logické. Za hybridní považuje dnešní rozhodnutí vlády ohledně pondělního otevření hudebních klubů liberecký provozovatel čtyř klubů a diskoték Martin Hřebík. Zatím neví, zda otevře. Počkat si chce na detailnější informace. "Nedovedu si představit, jak bude kdokoliv ty lidi omezovat, když si stoupnou a začnou pohupovat v bocích. To je prostě nesmysl," prohlásil.

Otevírají se také umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. V bazénech a koupalištích bude podle Vojtěcha nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.