Památník v Panenských Břežanech dnes poprvé vystavil originál dopisu Jana Kubiše

Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech u Prahy dnes poprvé představil veřejnosti originál dopisu Jana Kubiše. Parašutista jej napsal své přítelkyni Marii Žilanové 15 dní před provedením atentátu na protektora Reinharda Heydricha. Dnes od této akce uplynulo 79 let.

Kubiš u Žilanové bydlel na jaře 1942, když se podílel na přípravě náletu na plzeňskou Škodovku. Dopis, ve kterém na ni vzpomíná a oslovuje ji Máničko, napsal 12. května 1942. Žilanová poprvé o kontaktu s parašutisty promluvila v roce 1988. "Kontaktoval se s ní Jaroslav Čvančara, který dopis od ní obdržel a daroval ho našemu muzeu. Jednou ročně ho chceme vystavit v den atentátu," uvedl ředitel Oblastního muzea Praha-východ Vlastislav Janík. Muzeum památník spravuje.

Ve vestibulu památníku je otisk zdi ze dvora Porchester Gate v Londýně, u kterého byli parašutisté před nástupem na svou misi naposledy fotografováni. Dnes naproti přibyl exponát Petra Stanického zobrazující okno krypty chrámu sv. Cyrila a Metoděje z pražské Resslovy ulice. Symbolicky tak obě díla představují začátek i konec operace Anthropoid. V přilehlém parku je panelová výstava připomínající operaci Anthropoid, zůstane tam do podzimu.