Paralelní životopis Evy Koťátkové vystavují v Českých Budějovicích

paralelni_zivotopis.jpg

Eva Koťátková byla v roce 2007 nejmladší držitelkou ceny Jindřicha Chalupeckého. Bylo jí v té době pouhých 25 let. Od té doby zaujala výtvarnou veřejnost několika dalšími projekty a naposledy na sebe upozornila výstavou Paralelní životopis v Českých Budějovicích.

Eva Koťátková
Výstava Paralelní životopis začala v Domě umění v českých Budějovicích ve čtvrtek a potvá přesně měsíc - do 11. března. Je to dosud jedna z jejích největších výstav. Mladá výtvarnice se rozhodla navázat na své předchozí práce a nově pojednává téma intimního životního prostoru a každodennosti. Podle kurátora výstavy Michala Škody vnikl projekt Evy Koťátkové přímo pro českobudějovickou galerii. Role kurátora byla v tomto případě pouze manažerská.

"To je přesně tento případ. Já jsem Evě nabídnul výstavu, Eva se asi před rokem přijela podívat na prostor a řekla, že by chtěla vytořit novou instalaci. Po čase mě seznámila s koncepcí a mně se ten projekt hodně zamlouval. Vzhledem ke kvalitám autorky jsem počítal s tím, že se bude jednat o kvalitní dílo. A vznikla výstava, která je skutečně výjimečná."

Eva Koťátková využívá celý prostor galerie a zaplňuje ho objekty, instalacemi, grafikou a malbou. Výstava je vybudována jako architektonický komplex, který se skládá z různě komponovaných pokojů, jako část podivného sociálního zařízení.

"Stěžejním momentem té výstavy je mříž, objevuje se tam několikrát. Ten prostor naší galerie je konkrétně pro tuto výstavu jako dělaný. Městská galerie sídlí v prvním patře domu na náměstí, kde byl kdysi dávno byt. Eva chtěla vytvořit prostředí, které by vytvářelo dojem bytu nebo podivného sociálního zařízení. Takže i toto myslím její instalaci nahrávalo."

Jaké je hlavní téma výstavy Paralelní životopis? Podle kurátora Michala Škody se autorka zabývá momenty izolace, neschopnosti komunikace a integrace do okolního prostředí.

"Určitě je tam patný moment omezování člověk s až existenciálním podtextem."

Autorka sama řekla, že výstava naplňuje její hrozivou vizi s cílem upozornit na problematické momenty současného života.

Eva Koťátková se narodila, žije a pracuje v Praze. Studovala na AVU a UMPRUM, Akademii umění ve Vídni i na výtvarném institutu v Americe. Vystavovala doma i v zahraničí.

"Eva je mladá, je na začátku, ale já jsem přesvědčený, že její vývoj půjde dál velice dobrým směrem a že připraví spoustu zajímavých krásných výstav. Spatřuji u ní velký potenciál: citlivost, schopnost a talent."

Eva Koťátková propojuje performanci a sochařství. Navazuje na tradici konceptuálního umění 60. let. Její akce, objekty a kresby také charakterizuje dadaisticky smysl pro humor. Má za sebou úspěšné výstavy Červený stůl, Cesta do školy, Domácí vězení, Řízená ztráta paměti a další. Cenu Jindřicha Chalupeckého získala v roce 2007 za instalaci Za, mezi, nad, pod, v (pokoji).