Paroubek chce o důvěře jednat s ODS i KSČM, Němec to odmítá

Premiér Jiří Paroubek sice věří, že při hlasování o důvěře jeho kabinet podpoří všichni vládní poslanci, je ale připraven jednat i s opoziční ODS a KSČM. Několik sociálních demokratů totiž stále váhá, zda při klíčovém hlasování zvednou ruku pro novou vládu. Šéfovi lidovců Miroslavu Kalouskovi Paroubkův úmysl jednat s opozicí nevadí, předseda unionistů Pavel Němec soudí, že by to bylo proti uzavřené koaliční smlouvě.

Předseda US-DEU Pavel Němec nemá nic proti tomu, když podpoří vládu při hlasování o důvěře někteří opoziční poslanci. Na tom podle něj není nic špatného. "Nešťastné a proti smlouvě, kterou jsme uzavřeli by bylo to, kdyby se hlasy některého z poslaneckých klubů nahrazovaly hlasy opozice," uvedl. Místopředseda unionistů František Pelc si naopak myslí, že diskuse o podpoře opozičních stran je na místě, nevěří ale, že z ní něco vzejde.

"Já si myslím, že je přirozenou povinností premiéra před hlasováním o důvěře jednat i s opozičními kluby. Myslím si, že je to téměř ustáleným zvykem," řekl ČTK šéf lidovců Miroslav Kalousek. "Já bych sice s klubem KSČM nejednal, nicméně pokládá- li to pan Paroubek za užitečné, ať to udělá," dodal. Lidovecký šéf také podotkl, že uzavřená koaliční dohoda "jednoznačně deklaruje", že se vládní strany nebudou podbízet komunistům a že sociální demokraté nebudou ve vyjmenovaných případech přehlasovávat koaliční partnery s komunisty. "Já jsem z tohoto hlediska naprosto klidný," uzavřel.

"Já spoléhám na to, že všichni poslanci ze stran, které spolu spolupracují ve vládě, podpoří vládu při hlasování o důvěře. Ale samozřejmě by mě vůbec nezarmoutilo, kdyby někdo ze stran opozičních vládu podpořil. Já věřím, že ve vládním prohlášení bude několik překvapivých myšlenek, které to umožní," řekl Paroubek novinářům. Jednat je připraven s komunisty i s ODS. "Pokud by ODS opustila politiku nulové tolerance, tak bych byl příjemně překvapen," poznamenal. Občanští demokraté i komunisté ale už dali najevo, že nová vláda sociálních demokratů, lidovců a unionistů jejich důvěru nezíská.

Premiér Paroubek je připraven společně s opozicí připravovat teze důchodové reformy. "Nemůže být z debat vyloučena ani ODS ani KSČM," řekl poslednímu vydání týdeníku Ekonom. Koaliční partneři to považují za samozřejmost vzhledem k tomu, že jde o projekt přesahující několik volebních období. "Dlouhodobě pracuje expertní tým," uvedl Kalousek. Podle něj je nezbytná širší shoda na reformě proto, aby byla stabilní. Stejného názoru je i Pelc, podle nějž je třeba mít na zřeteli, že se budou v budoucnu střídat levicové a pravicové vlády. Nelze se podle něj dohadovat o tom, zda je reforma příliš pravicová, nebo levicová. "Musí být smysluplná," dodal. Místopředseda ODS Ivan Langer ČTK řekl, že pokud ČSSD definitivně opustila tezi, že důchodový systém je v současné podobě udržitelný, a kloní se k několikapilířovému systému, "tak pak si myslím, že prostor pro jednání existuje". Místopředseda KSČM Jiří Dolejš je ale k návrhům ODS a KDU-ČSL skeptický. Nemyslí si, že je půjde "vtěsnat" do představ ČSSD a KSČM.