Paroubek i Sobotka věří, že vládu podpoří všichni poslanci ČSSD

I když někteří poslanci ČSSD stále váhají s podporou nové vládě, premiér Jiří Paroubek i místopředseda sociální demokracie a kabinetu Bohuslav Sobotka soudí, že nakonec pro nový kabinet zvedne ruku všech 70 poslanců nejsilnější vládní strany. Sobotka si nedokáže představit, že by se některý člen poslaneckého klubu ČSSD postavil proti rozhodnutí ústředního výkonného výboru, který vznik nové vlády v sobotu schválil a doporučil poslancům ČSSD, aby mu vyjádřili důvěru.

Paroubek ve středu novinářům řekl, že se snaží postupně mluvit se všemi poslanci ČSSD. Nikdo podle něj nemá právo na exkluzivní zacházení, protože by to mohlo zhoršit vztahy v poslaneckém klubu. "To, kteří poslanci údajně nehodlají podpořit vládu, je skutečně spekulací," míní.

V úterý večer se premiér sešel s Janem Kavanem, který patří do skupinky rebelujících poslanců a žádá změny v české zahraniční politice. Na jednání byl i staronový ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Kavan po schůzce řekl, že s podporou vládě stále váhá a možnost dohody se spíše vzdálila. Paroubek ale získal dojem, že je možné mezi sněmovním zahraničním výborem a Černínským palácem nastolit rozumnou spolupráci. Kavan a jeho kolega Vladimír Laštůvka vedle lepší spolupráce se Svobodovým úřadem rovněž žádají, aby se prvním náměstkem ministra stal současný velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček. Svoboda to ale odmítl.

Sobotka připomněl, že během posledního zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD se sešla i poslanecká frakce, i když ne v plném počtu. "Klub nadpoloviční většinou podpořil vznik vlády a současně rozhodl, že hlasování o důvěře vládě bude závazné hlasování," uvedl vicepremiér a ministr financí. V takovém případě je povinností každého poslance ČSSD hlasovat spolu s ostatními, a pokud má výhrady, musí to oznámit předem. Zatím tak nikdo neučinil, uvedl Sobotka.