Paroubek kvůli Krejčířovi žádá tvrdé potrestání policistů

Premiér Jiří Paroubek na úterní schůzce požádal ministra vnitra Františka Bublana a jeho prostřednictvím policejního prezidenta Jiřího Koláře o tvrdé potrestání všech policistů, kterým v sobotu během domovní prohlídky utekl obviněný podnikatel Radovan Krejčíř. Osobní odpovědnost by podle Paroubka měl okamžitě vyvodit i jejich nadřízený pracovník.

Ministr vnitra František Bublan v současné době neuvažuje o odvolání policejního prezidenta Jiřího Koláře. Potrestá ale policisty, kterým obviněný miliardář při domovní prohlídce utekl, i jejich nadřízené z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Při akci totiž podle něj selhal útvar jako celek. "Ta akce byla špatně připravena, špatně zabezpečena, lidé byli špatně poučeni. Je to systémové selhání útvaru," řekl Bublan novinářům. O potrestání viníků bude informovat ve středu. Přiklání se k tomu, že policisté postupovali neprofesionálně, i když verzi, že byli podplaceni, úplně vyloučit nemůže.

Nejen politici ODS již delší dobu tvrdí, že Kolář není mužem na svém místě. Pro jeho odchod je i předseda vládních lidovců Miroslav Kalousek. "Pan Kolář je určitě dobrý policista a byl by výborným šéfem okresu nebo možná i kraje, ale rozhodně nemá na to být policejním prezidentem. To je asi tak tři světelné roky nad úrovní jeho schopností," prohlásil šéf branného výboru Jan Vidím z ODS.