Přehled tisku

0:00
/
0:00

Martin Roman řídil energetickou společnost ČEZ, aniž by měl bezpečnostní prověrku. To píší dnešní Hospodářské noviny a zároveň připomínají, že potřebnou prověrku musí mít například příslušník Hradní stráže nebo sekretářka sněmovního zahraničního výboru a tím spíše ředitel takto velké společnosti.

Martin Roman řídil energetickou společnost ČEZ, aniž by měl bezpečnostní prověrku. To píší dnešní Hospodářské noviny a zároveň připomínají, že potřebnou prověrku musí mít například příslušník Hradní stráže nebo sekretářka sněmovního zahraničního výboru a tím spíše ředitel takto velké společnosti. Sám Martin Roman přiznal, že prověrku nemá, a argumentuje tím, že není potřebná. Současný šéf velké energetické firmy Daniel Beneš už potřebnou bezpečnostní a finanční kontrolou prošel. Prověrka byla ale povinná v době, když do pozice šéfa firmy nastupoval právě Martin Roman, připomíná deník. Prověrku neměl i soupeř ve výběrovém řízení proti Martinu Romanovi Vladimír Bail, což ho ze soutěže vyloučilo. Jak upozorňují Hospodářské noviny, bývalého manažera Romana už začala vyšetřovat i protikorupční policie, ministr financí Miroslav Kalousek nařídil prověřit podezřelé smlouvy společnost ČEZ s firmou Škoda Plzeň. ČEZ jí totiž zadával zakázky bez výběrového řízení a ty mohly být pro stát nevýhodné. List se ptal i současného předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Ten potvrdil, že Martina Romana považuje za schopného manažera a nevzpomíná si, zda byla součástí výběrového řízení bezpečnostní prověrka.

Případu Martina Romana se věnuje ve svém komentáři i Martin Zvěřina z Lidových novin. Podle něj by policie a soudy měly zjistit, zda byl nebo nebyl ve střetu zájmů. Za kauzou kolem Martina Romana stojí podle Lidových novin uhlobaron Pavel Tykač, který byl obchodním soupeřem právě Martina Romana. Komentátor Martin Zvěřina píše, že s tímto řešením bychom se neměli spokojit a zjišťovat další okolnosti, za kterých Martin Roman ve funkci působil. Měla by se zjišťovat odpovědnost členů rady, která nad ČEZem dozorovala. Dalším viníkem je podle komentátora stát a vláda, které rezignovaly na kontrolu těchto podniků. Osvojení si této optiky by znamenalo vítězství obchodníků se špínou, zakončuje svůj komentář Martin Zvěřina.


V České republice bují takzvaný švarcsystém, píší Lidové noviny. Počet vydaných živnostenských oprávnění narůstá a to může vést k tomu, že se sníží množství odvedených daní. Pokud totiž v Česku zaměstnavatel někoho najme na živnostenský list (jako osobu samostatně výdělečně činnou), pak za něj neplatí povinné odvody státu. Zaměstnanec potom platí státu sám, ale jako podnikatel výrazně méně a podle výše svého příjmu. "Kvůli růstu počtu takzvaných OSVČ se v roce 2012 vybere na zdravotním a sociálním pojištění o 10,4 miliardy korun méně," tvrdí Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle Juračky jsou mezi OSVČ často i číšníci nebo kuchaři v hospodách, přitom samostatně nepodnikají. Tažení proti švarcsystému podporují i odbory, píše list. "Trh práce tento systém dlouhodobě deformuje. Jsme rádi, že na to přišli i zaměstnavatelé,"řekl šéf největší odborové organizace v zemi Jaroslav Zavadil. Stát se chystá proti tomuto systému bojovat novelou zákona o zaměstnanosti, která zpřísní sankce za najímání nezávislých živnostníků na pozice zaměstnanců.


Armáda musí odsunout na neurčito chystaný nákup nových samopalů a pistolí. Důvodem jsou finanční potíže, píše deník Právo. Armáda má příští rok na nákupy téměř 8 miliard korun, většina peněz je ale určena na splátky za pronajaté stíhačky Gripen a bojová vozidla Pandur a Iveco. Armáda nyní kupuje 8000 samopalů od České zbrojovky. Dvě třetiny vojáků si ale dále budou muset vystačit i nadále s 50 let starými samopaly vzor 58. Těch má armáda na skladě ještě 50.000 kusů, píše list. Další nové samopaly prý dostanou zejména bojové jednotky. "V první řadě budou vyzborojovány jednotky předurčené do zahraničních operací,"řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Nové pušky již používají munici ráže 5,56, jež je běžně využívána v NATO. Samopaly Sa 58 proti tomu potřebují ještě sovětskou ráži 7,62. "Problémy nepředpokládáme, protože jednotky budou vyzbrojovány jako celky," sdělila deníku mluvčí. Kvůli úsporám musela armáda také zastavit zakázku na 11 vyprošťovacích vozů Tatra za 600 milionů korun. Ty měly pomáhat při nehodách Pandurů. "Dočasně budeme muset tuto situaci řešit prostřednictvím jiného již užívaného typu vyprošťovací techniky, ale to je možné jen na omezenou dobu. Do budoucna se bude muset i tento problém řešit a odpovídající vyprošťovací vozidla pro pandury nakoupit,"řekla Právu Růžičková.


Právo také informuje o tom, že bývalý kandidát na prezidenta Jiří Včelař Kotas uprchnul z republiky a skrývá se. Kotas je souzen za podvod s padělanými obrazy a ostravský soud na něj podal v dubnu příkaz k zatčení. Kotas ale může být zatím spokojen, konstatuje deník Právo. Jakmile začal soud, Kotas se skrýval a z neznámých důvodů na něj nebyl vydán mezinárodní zatykač. Kotas totiž podle informací listu pobývá v Kanadě. Kotas se podle deníku pokoušel prodat padělané obrazy umělců Marca Chagalla nebo Vasilije Kandinského. Posuzovatel ale padělky odhalil hned na první schůzce, protože všechna byla malována stejnými barvami a stejným odstínem. Pocházejí pravděpodobně ze západních Čech. Podle soudu se jim přesto podvod bude prokazovat těžko.


Jiří Paroubek
Deník Mladá fronta Dnes popisuje politický boj na severu Čech. Bývalý sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek totiž podle deníku vytváří politické dusno, které je ještě znásobené tím, jak spolu obě strany jednají. Přivolávají na sebe policii a podávají na sebe trestní oznámení. Obě křídla se spolu utkají v krajských volbách, píše deník. Na Paroubkovu stranu patří mimo bývalého premiéra ještě exšéf ústecké sociální demokracie Petr Benda a spolupracovník Petr Dimun. Na druhé straně se jedná o Romana Housku, který je místopředseda ČSSD v Chomutově. Jeho partnerka Jana Vaňhová působí ve funkci hejtmanky Ústeckého kraje. Obě strany se nevybíravě slovně napadají a bývalý premiér Jiří Paroubek dokonce tvrdí, že se jedná o jistý druh mafie, která ovládá severní Čechy. Druhá strana, reprezentovaná hejtmankou Vaňhovou, zase obviňuje Jiřího Paroubka z toho, že krajskou organizaci připravil o peníze a není úplně duševně vyrovnaný. Paroubek i jeho protivníci už v minulosti ukázali, že si ve sporech libují, zakončuje svůj článek deník Mladá fronta Dnes.


Kniha odhalující poválečné vraždy sudetských Němců konečně vychází česky, píše deník Mladá fronta Dnes. Spisovatelka Herma Kennelová v knize s názvem BergersDorf popsala masakr sudetských Němců českými občany v Budínce u Dobronína na Jihlavsku. Podle svědectví z knihy už policie označila některé z viníků tamních vražd. Knihy si totiž všiml český novinář Miroslav Mareš, píše list. Spisovatelka poskytla notářky ověřené prohlášení, podle kterého jsou všechny děje v knize pravdivé. Popisuje nejen zabíjení, ale i pohřeb těl, které dodnes na louce leží a kde policie odkryla hromadný hrob. Místo bylo osazeno dřevěným křížem, po jeho zničený ho nahradil kříž kovový.