Paroubek se chce vrátit. ČSSD řešila pád volebních preferencí

Jiří Paroubek, foto: ČTK

Sociální demokracie o víkendu na programové konferenci řešila, jak zabránit pádu volebních preferencí. Svůj návrat ohlásil její bývalý předseda a premiér Jiří Paroubek. ČSSD slibuje voličům průměrný plat 40.000 korun měsíčně do pěti let, progresivní zdanění i určitou formu milionářské daně nebo rychlejší zdravotní péči. Program zkritizovala pravicová opozice i šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš. Označili ho za populismus nebo nesplnitelné sliby.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Kromě zvýšení průměrných platů sociální demokraté slibují do pěti let také zvýšení minimální mzdy alespoň na 16.000 korun. Aktuálně je 11.000 korun.

"Často se mluví o tom, že když se zvyšuje minimální mzda, že to zvyšuje nezaměstnanost. Vývoj v posledních letech je zcela obrácený. Nezaměstnanost klesá a minimální mzda výrazným způsobem roste. Klíčové je, aby lidé, kteří pracují, měli vyšší příjmy, než ti, kteří se snaží práci vyhýbat, a zůstávají na sociálních dávkách," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Podle předsedy sněmovního sociálního výboru Jaroslava Zavadila nedokázala ČSSD své úspěchy za dobu vládnutí dobře prodat. V oblasti daní sází ČSSD na progresivní zdanění a zrušení superhrubé mzdy. Slibuje také pětitýdenní dovolenou pro všechny zaměstnance.

Pravicová opozice: ČSSD pokračuje v nabízení nesplnitelných slibů

Alexandra Udženija,  foto: Jana Trpišovská,  archiv ČRo
Pravicová opozice program ČSSD kritizuje. Podle předsedy TOP09 Miroslava Kalouska se sociální demokraté snaží dostat zpátky své bývalé levicové voliče a nenabízí program pro konkurenceschopnost země.

Návrhy sociálních demokratů kritizuje taky místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija:

"Pokračují v nabízení nesplnitelných slibů, v touze přerozdělovat stále větší množství peněz, v touze brát pracovitým a úspěšným, a vybraným rozdávat. A místo nižších daní a vyšších platů nabízí více sociálních dávek."

Předsedu koaliční KDU-ČSL Pavla Bělobrádka levicový program sociální demokracie nepřekvapil. Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je populistický.

Lukáš Jelínek,  foto: Radko Kubičko,  archiv ČRo
Srovnání programu ČSSD a Hnutí ANO nabízí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, blízké ČSSD:

"Andrej Babiš ohraničuje svůj program až rokem 2035. Má řadu velmi smělých plánů. Ale zároveň říká, takto to bude v zemi vypadat za 20 let, zatímco sociální demokraté se snaží nabídnout program pro nadcházející čtyři roky. V některých věcech sice budou stát víc při zdi, ale na druhou stranu jsou to často měřitelnější věci, pokud by měli možnost ten program realizovat. Další věc je, nakolik se sociální demokracii podaří vmanévrovat Hnutí ANO do klasického pravo-levého střetu, ve kterém se sociálním demokratům zpravidla daří."

Paroubkův návrat se může zkomplikovat

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Poněkud překvapivě ohlásil svůj návrat do ČSSD její bývalý předseda a bývalý premiér Jiří Paroubek. Členem strany se stane v Cerhenicích na Kolínsku, kde ho členové ke vstupu vyzvali. K návratu se prý rozhodl, aby straně pomohl.

"Chci morálně pomoci v obtížné situaci, v jaké strana je. Když jsem já byl předsedou, měli část doby preference 30 procent."

Ve vysoké politice byl Paroubek od roku 2005, kdy se stal předsedou strany a premiérem. O šest let později ale stranu opustil a založil vlastní uskupení LEV21.

Členové ČSSD se o možném návratu Paroubka dozvěděli z médií. Bývalý premiér by mohl narazit u pražské sociální demokracie, která podle stanov strany musí jako jeho původní organizace případný návrat posvětit. Jeho návrat už odmítli v diskusním televizním pořadu volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek i premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj by ČSSD neměla přijímat lidi, kteří na ni opakovaně útočili.