Konference ČSSD nepřinesla překvapení

Foto: ČTK

V sobotu proběhla v Teplicích programová konference ČSSD, její delegáti na ní schválili program, s nímž strana půjde do sněmovních voleb.

Témata, o nichž se na konferenci hovořilo, se dala očekávat. Boj s dopady ekonomické krize a korupcí, kritika vlády Mirka Topolánka, zavedení třináctých důchodů a také evergreen v podobě zrušení zdravotnických poplatků.

Jiří Paroubek  (vlevo) a slovenský premiér Robert Fico,  foto: ČTK
Pokud by ČSSD vyhrála volby, změny by se týkaly také daní. Předseda strany Jiří Paroubek uvedl:

"Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Zavazuji se, že má vláda předloží s účinností k 1. lednu 2011 takovou změnu daňové soustavy, která zajistí obnovení férových daní."

Místopředseda sociálních demokratů a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka upřesnil:

"Naším závazkem je zrušení zdanění systému superhrubé mzdy a zavedení dalšího daňového pásma ve výši 38% pro příjmy nad sto tisíc korun měsíčně. Já jsem přesvědčen, že progresivní daně patří k civilizované evropské společnosti."

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek naopak vyjmenoval věci, kterým by chtěla sociální demokracie zabránit.

"Nedopustíme experimenty ODS a TOP 09: zavedení výpovědi bez udání důvodu, privatizaci nemocnic, zdravotních pojišťoven, důchodového systému. Zavedení školného na státních vysokých školách, snížení podpory rodinám s dětmi, zvýšení spodní sazby DPH a tím zdražení každodenních potřeb lidí."

Pokud by strana vyhrála volby, její lídr by za nejlepší řešení považoval menšinovou vládu sociální demokracie. Případnou koalici s komunisty považuje Paroubek za vyloučenou, a velká kolace s ODS je podle něj krajní řešení.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa vyslal Paroubek jasný signál:

"Já jsem přesvědčen, že pan předseda Paroubek vzkázal voličům jedinou věc, že po volbách chce uzavřít velkou koalici s ODS. I pro KSČM je otázka, jestli by s takovou stranou, která v podstatě chce podvést voliče, něco říká ve volebním programu a má v úmyslu učinit po volbách něco jiného...S takovou stranou by KSČM těžko šla do koalice."

Na konferenci sociálních demokratů záhy reagovaly ostatní strany. ODS i TOP 09 hovořily o nesplnitelných slibech. Sliby zmínil i lidovecký předseda Cyril Svoboda:

"Mně se zdá, že se slibuje velmi mnoho, že se slibuje i na úkor naší budoucnosti. Některé sliby jsou za hranicí reality. My nepodporujeme třinácté důchody, my nepodporujeme plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví, nepodporujeme změnu vyplácení prvních tří dnů nemocenské."

Foto: ČTK
Konference zaujala také komentátory a politology. Většinou se shodují v tom, že nepřinesla žádné velké překvapení. Upozornili ale na prezentaci strany v médiích. Zmínil ji například politolog Petr Just:

"Skutečnost, že v současné době zde existuje televizní kanál, který mimo jiné přenáší významné akce politických stran v podstatě živě a skoro v jejich plném rozsahu, vede politické strany k tomu, aby program i formu příslušného zasedání přizpůsobovali své cílové skupině, kterou chtějí oslovit, tedy občanům České republiky. Tento sjezd ČSSD nebyl výjimkou, stejně jako sjezdy či kongresy, které ČT24 přenášela živě. Ukázalo se to i třeba hned v úvodu, kdy Jiří Paroubek zdravil i televizní diváky, což dříve nebylo zvykem. Tady se teď dostaváme do situace, kdy stranické sjezdy jsou veřejnou záležitostí, kdy strana využívá možnosti, jak se propagovat. Z hlediska reklamního, marketingového, z hlediska prezentace strany to byla bezesporu významná akce, ale takovou prezentaci využívají i jiné politické strany, to je nepochybné."